Българският отбор за балканския шампионат за юноши и девойки е от 19 атлети

Шампиони и медалисти от европейски шампионати водят националния отбор за юноши и девойки под 20 години в зала, който ще се проведе в Белград на 4 февруари.

Европейският шампион на троен скок за юноши под 18 год. от 2022-а Лъчезар Вълчев ще участва в коронната си дисциплина и на скок дължина. Бронзовата медалистка на скок дължина от еврошампионата за девойки под 18 год. от 2022-а Пламена Чакърова ще атакува добро класиране в три дисциплини – 60 м, 60 м с препяствия и скок дължина. Отборът на медалистите се допълва от Ирен Саръбоюкова – носителка на два бронзови медала на скок височина от Европейския олимпийски младежки фестивал (2022-а и 2023-а). Ирен постигна 1.85 на националния шампионат за девойки тази зима е в топ 3 на света за годината.

В селекцията на България е още Христо Илиев (60 м), който завърши четвърти на 100 м на еврошампиона за юноши през 2023-а, както и талантливите препятственици – Радостин Миленов и Християн Касабов, които с личните рекорди от 7.94 и 7.97 на 60 м с препятствия са едни от фаворитите в тази дисциплина в Белград. Компания на Илиев на 60 м ще прави Никола Караманолов с личен рекорд на 60 м тази зима – 6.82. Шампионът на седмобой Момчил Поптолев е със силен резултат на 400 м, а Зинга Фирмино Барбоса е записан на скок дължина и троен скок с резултати в челото на световната ранглиста в началото на тази година.

При девойките 15-годишната Ива Деливерска е с 8.47 на 60 м с препятствия в челото на европейската ранглиста, но пред нея са атлетки Хърватия, Словения и Украйна, които ще бъдат в Белград.

Географията на националния отбор за Белград показва, че селекцията обхваща цялата страна с атлети от София, Пловдив, Варна, Плевен, Ямбол, Велико Търново, Панагюрище, Сливен, Трявна, Силистра, Пирдоп, Разград, Шумен и Харманли.

Ето и пълния отбор на България:

ЮНОШИ:

60м – Никола Караманолов, Христо Илиев

400м – Момчил Поптолев

800 м – Радослав Илиев

1500 м Мартин Атанасов

3000 м – Александър Божилов

60 м с препятствия – Радостин Миленов, Християн Касабов

Скок височина – Андреан Димитров

Троен скок – Лъчезар Вълчев, Зинга Барбоса Фирмино

Скок дължина – Лъчезар Вълчев, Зинга Барбоса Фирмино

Гюле – Дамян Йовчев

ДЕВОЙКИ:

60 м – Пламена Чакърова

800 м – Мина Младенова

1500 м – Светлозара Грозданова

3000 м – Аделина Павлова, Аника Атанасова

60 м с препятствия – Ива Деливерска, Пламена Чакърова

Скок височина – Ирен Саръбоюкова

Скок дължина – Пламена Чакърова

Троен скок – Надежда Враджева

Share Button