Милица Мирчева стана за четвърти път Спортист №1 на община Мездра

Треньор на годината“ за 14-а поредна година е нейният наставник Йоло Николов

Най-добрата българска лекоатлетка в бяганията на дълги разстояния Милица Мирчева (СКЛА „Атлет“) беше определена за Спортист №1 на община Мездра за 2023 г. Родената в Добрич национална състезателка, чийто личен треньор е Йоло Николов, оглави класацията с максималния възможен брой точки в допитването – 100. Наградата връчи кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

През миналата година Милица представи достойно България на две световни първенства по лека атлетика – тези за мъже и жени в Будапеща, Унгария и по шосейни бягания в Рига, Латвия както и на две европейски първенства – по крос кънтри в Брюксел,Белгия и на отборния шампионат – Втора лига в Хожув, Полша; участва в най-стария маратон в света – Бостънския; спечели полумараона в Ческе Будейовице, Чехия и финишира втора на полумаратоните в Неапол, Италия и в Карлови Вари, Чехия; подобри националния рекорд на 5 км на шосе и спечели четири златни медала на Националните шампионати в зала и на открито. Напълно заслужено в края на годината тя беше определена за Атлет №2 на България при жените за 2023 г. в традиционната анкета „Атлет на България“.

Мирчева е избрана за Спортист №1 на община Мездра за четвърти път, след 2019-а, 2020-а и 2022 г.

Втори и трети в анкетата се наредиха нейните съотборници от СКЛА „Атлет“ Иво Балабанов със 76 т., шести при мъжете в анкетата „Атлет на България“ за 2023 г., и неговият по-малък брат Мартин Балабанов с 59 т., 13-и при мъжете в анкетата „Атлет на България“ за м. г.

Десетката на най-добрите спортисти на община Мездра за 2023 г. допълниха гимнастичката Биляна Петрова (ЖКХГ „Анелия“) с 56 т., лекоатлетът Мирослав Спасов (СКЛА „Атлет“) с 35 т., възпитаникът на ДЮШ на ОФК „Локомотив“ Мартин Йорданов с 34 т., хандбалистът Цветелин Иванов (ХК „Локомотив“) с 32 т., гимнастичката Кристияна Янева (ЖКХГ „Анелия“) с 26 г., голмайсторът на мъжкия отбор на ОФК „Локомотив“ Васил Калоянов с 25 т. и възпитаникът на ДЮШ на ОФК „Локомотив“ Цветомир Караиванов с 24 т.

Мирослав Спасов

Останалите спортисти, номинирани в анкетата, получиха грамоти за постигнати спортни резултати през изминалата година: Александър Василев (СКЛА „Атлет“), Александър Манев (ХК „Локомотив“), инж. Александър Парушев (ШК „Локомотив“), Александър Сайков (ФК „Скала-2015-Оселна“ – с. Зверино, Ивелина Маджарова (СКЛА „Атлет“), Ивайло Недев (ХК „Локомотив“), Йоан Цанев (ОФК „Локомотив“), Кристиян Димитров (ОФК „Локомотив“), Любомир Ценков (ШК „Локомотив“), Николай Кауфман (СКЛА „Атлет“), Петьо Каменов (ФК „Скала-2015-Оселна“ – с. Зверино), Пламен Пламенов (ХК „Локомотив“), Таня Димитрова (СКЛА „Атлет“) и Тошко Кирков (ШК „Локомотив“).

Йоло Николов (вдясно) и Георги Митев

„Треньор на годината” за 14-а поредна година стана Йоло Николов. Под негово ръководство през 2023 г. състезателите на СКЛА „Атлет“ Милица Мирчева, Иво Балабанов, Мартин Балабанов, Мирослав Спасов, Таня Димитрова, Ивелина Маджарова, Николай Кауфман и Александър Василев представиха подобаващо нашата страна на Световното първенство за мъже и жени на открито, на Световното първенство по шосейни бягания, на Европейския отборен шампионат – Втора лига, на Европейското първенство по крос кънтри и на Европейския шампионат за ветерани, на Балканиадите за мъже и жени на открито, маратон, полумаратон, крос кънтри, планинско бягане и за ветерани, на международни турнири, маратони и шосейни пробези, подобриха два национални рекорда и спечелиха общо 18 медала – 7 златни, 8 сребърни и 3 бронзови, на Националните шампионати за мъже и жени в зала и на открито, маратон, полумаратон, крос кънтри и планинско бягане, както и 6 медала – 3 златни, 2 сребърни и 1 бронзов, на Европейското първенство за ветерани и на Балканиадите по планинско бягане и за ветерани.

Грамоти за високи постижения в треньорската професия получиха и останалите треньори, които бяха номинирани от своите клубове за „Треньор на годината 2023“: Владимир Найденов (ОФК „Локомотив“), Емил Николов (ХК „Локомотив“), Стоян Стоянов (ОФК „Локомотив“), Тошко Кирков (ШК „Локомотив“), Цветан Николов (ФК „Скала-2015-Оселна“ – с. Зверино) и Цветелина Цинцарска (ЖКХГ „Анелия“).

За „Отбор на годината” беше определен детският отбор на ОФК „Локомотив“ – момчета, родени през 2010 г. Наградата получиха капитанът на отбора Марчело Атанасов и треньорът на Набор 2010-а Стоян Стоянов.

Останалите клубни формации, номинирани в тази категория, си тръгнаха с грамоти за високи спортни постижения през изминалата година: ансамбълът жени на ЖКХГ „Анелия“ с треньорки Цветелина Цинцарска и Лили Николова, отборът по кореспондентен шах – мъже на ШК „Локомотив“ с капитан на тима Тошко Кирков, детският отбор на ОФК „Локомотив“ – момчета, родени през 2014 г. с треньор Владимир Найденов и отборът на ХК „Локомотив“ – момчетата до 11 г. с треньор Емил Николов.

На церемонията, която се състоя в Хотелски комплекс „Ариел“, бяха връчени и три специални награди. Плакет за цялостен принос в развитието на футбола в община Мездра и по повод неговата 80-годишнина получи Иван Трайков – дългогодишен състезател, треньор и спортен ръководител във ФК „Локомотив“ през 60-те, 70-те и 80-те години на XX век, плакет за цялостен принос в развитието на художествената и на спортната гимнастика в общината получи Лили Николова – дългогодишен треньор и спортен ръководител в ЖКХГ „Анелия“, която през т. г. навършва кръгла годишнина, плакет за цялостен принос в развитието на хандбала в община Мездра получи инж. Любомир Драганов – дългогодишен състезател и спортен ръководител в ХК „Локомотив“, който през 2023 г. навърши 70 години.

Освен представители на Община Мездра и на Общинския съвет, сред гостите на събитието бяха доайенът на леката атлетика в общината Георги Митев, председателят на Областния съвет на БФС – Враца Милен Бельов и Мария Георгиева – експерт за Северозападна България към Министерство на младежта и спорта.

За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Мажоретен състав и Вокална група „Детски свят“ към Център за подкрепа за личностно развитие с художествени ръководители Христина Стоянова и Анета Петкова и Фолклорен танцов ансамбъл „Мездра“ – джуниър с художествен ръководител Мирослав Аспарухов. Водещ на церемонията беше Рени Дакова, експерт в Община Мездра.

Текст и снимки: Мирослав Гетов

Share Button