Списание „Атлетика“ на 25 години

Церемонията „Атлет и Атлетка на България за 2023 година“ се състоя на 11 януари в хотел „Метрополитен“ в София като там бе отбелязана и 25-годишнината на списание „Атлетика“.

Екипът на списанието е инициатор на анкетата „Атлет на България“, която се провежда за 26-и път като първите Атлет и Атлетка на България бяха обявени за 1998-а от изданието с имената на Петър Дачев и Светла Димитрова.

Списание „Атлетика“ и сайтът www.atetikabg.com винаги са отразявали българска и световната атлетика, както и десетки европейски първенства.“ – заяви президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов, който бе специален гост на събитието. „Когато „Атлетика“ стартира едва ли някой е предполагал, че ще минат 25 години и списанието, което издаване мина през много трудности през годините ще се издава толкова дълго. Това е труда на много хора, но координацията и отговорноста за списанието е на главния редактор – Антон Бонов.” – допълни Карамаринов.

Така церемонията „Атлет и атлетка на България“ започна с награждаване на Антон Бонов, който получи плакета от Европейската атлетика от Карамаринов.

„Първо искам да благодаря за наградата от Европейската атлетика. – каза Бонов след като получи плакетата. „За мен е голяма чест да получа тази награда лично от президента на Европейската атлетика и то през 2024-а година, защото през тази година освен, че има олимпийски игри – списание „Атлетика“ става на 25 години, аз самия на 50 години, а българската атлетика на 100 години.Искам да благодаря на всички, които асистираха раждането на списанието през 1999-а – тези които отделиха средства, авторите, фотографите, дизайнерите, които правеха и правят предпечата и печатниците, в които финално излиза книжното издание.“

Основаването на списание „Атлетика“ през 1999-а година

Карамаринов и Бонов разказаха за първите стъпки на списанието и първото официално представяне на изданието пред медиите в началото на месец февруари 1999-а – преди 25 години.

Двамата припомниха хората, които представяха първия брой, но вече не са сред живите – проф. Михаил Бъчваров, журналиста Георги Делчев, един от доайените на спортната журналистика в България Григор Христов и проф. Петър Бонов.

Сред присъстващите в хотел „Метрополитен“ на 11 януари 2023-а бе и един от основателите на изданието Ивайло Караньотов – все още действащ национален рекордьор на щафета 4х100 м.

За 25 години списание „Атлетика“ има издадени 129 броя, а действащият сайт към изданието www.atletikabg.com публикува ежедневно новини и материали свързани с атлетиката. Фейсбук страничката на изданието достигна 10 000 последователи през 2014-а и в началото на 2024-а е със статистика 18 236 последователи с тенденция за 20 000 до края на годината.

След отбелязването на годишнината бяха наградени най-добрите атлети и треньори за 2023-а година, а в края на церемонията имаше торта с лого на списанието, която бе разрязана от Атлет и Атлетка на България – Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова, президента на Европейската атлетика – Добромир Карамаринов, президента на БФЛА – Иван Колев и главния редактор на списанието – Антон Бонов.

Share Button