БФЛА представи ново лого за 100 години Българска атлетика

Церемонията „Атлет и Атлетка на България за 2023 година“ се състоя на 11 януари в хотел „Метрополитен“, а на церемонията бе представено и новото лого на Българска федерация лека атлетика.

Президентът на БФЛА Иван Колев показа логото и обясни, че всички събития на организацията през тази година ще бъдат с акцент „100 години българска атлетика“, а на края на годината ще има и тържество.

Логото е посветено на 100 годишнината на организацията създадена през пролетта на 1924-а година, за да селектира български атлети за олимпийските игри в Париж.

Тогава, във връзка с предстоящите олимпийски игри, към Българската национална спорна федерация се формира Комитет по лека атлетика. Първото официално състезание по лека атлетика се провежда на хиподрума в София на 24-25 май 1924-а. Състезанието е кръстено Атлетически олимпийски игри и е с цел селекция на първите български атлети, които ще участват на олимпийските игри във френската столица. Тогава се записват и първите национални рекорди в леката атлетика в България като първенците в отделните дисциплини не са обявени за национални шампиони. Първият официален национален шампионат е проведен през 1926-а година в София.

Първите българи атлети участвали на олимпийски игри в леката атлетика в Париж 1924 са Кирил Петрунов (400 м, скок дължина и троен скок), Любомир Карастоянов (400 м), Васил Венков (10 000 м) и Александър Цветанов (10 000 м).

Век по-късно олимпийските игри отново са в Париж, а българската атлетика ще отбележи юбилея.

Share Button