Най-добрите треньори и млади атлети с подаръци от А1 на церемонията „Атлет и Атлетка на България“

Церемонията „Атлет и Атлетка на България за 2023 година“ се състоя на 11 януари в хотел „Метрополитен“ в София.

Повече за цялата церемония четете тук

Българска федерация лека атлетика и нейните партньори, както и списание „Атлетика“ почетоха Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова като най-добрите български атлети, но в церемонията намериха място треньори и млади таланти.

Всички те получиха подаръци от А1 и партньори на БФЛА.

Треньорът на Божидар – Димитър Карамфилов и наставникът на Пламена – Ивайло Русенов бяха обявени за треньори на годината в мъжкото и женското направление. Карамфилов заяви, че това е най-успешната му година като треньор, въпреки многобройните му успехи през годините назад. Той благодари и на община Харманли, която е създала чудесни условия за атлетите в града и сега те тренират в отлична обстановка.

Президентът на БФЛА Иван Колев дава думата на Ивайло Русенов и Димитър Карамфилов

Русенов пък обеща, че високите очаквания към възпитаничката му ще станат реалност и Миткова ще заеме достойно място сред световния елит на скока на дължина.

Специфично за двамата е освен с най-добрите български атлети се занимават и с всички възрастови групи и десетки деца тренират при тях,а Ивайло Русенов бе „Атлет на България“ за 2003-а година.

Лъчезар Вълчев, който стана европейски шампион на троен скок за юноши под 18 години през 2022-а, продължи възхода на кариерата си през 2023-а с бронзов медал на европейсски шампионат при по-големите и няколко резултата над 16 метра. Вълчев също поздрави всички в залата, а пред медиите каза, че мечтае дори за класиране на олимпийските игри в Париж. Той все още в юношеска възраст и основната му цел е световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Лима в края на август.

Ирен, Радина и Лъчезар

Медалистките от Европейския младежки олимпийски фестивал – Радина Величкова (сребърен медал на скок дължина) и Ирен Саръбоюкова (бронз в скока на височина) също бяха отличени.

Техните амбиции са също европейските и световни форуми при юношите и девойките през 2024-а година. Радина, която тренира при една от най-успелите български атлетки за всички времена – Ива Пранджева, е много силна и в спринта, и в скока на дължина.

Ирен – сестра на Божидар Саръбоюков, вече се е специализирала в скока на височина.

Красен Цонев

Треньорът на Лъчезар Вълчев – Красен Цонев също получи награда на церемонията. Цонев, както Карамфилов и Русенов, също работи с всички възрастови групи.

Share Button