Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова получиха син ахат за „Атлет и Атлетка на годината“

Церемонията „Атлет и Атлетка на България за 2023 година“ се състоя на 11 януари в хотел „Метрополитен“ в София.

Българска федерация лека атлетика и нейните партньори, както и списание „Атлетика“, което организира церемонията заедно с А1 наградиха атлети и треньори, но главните действащи лица бяха 19-годишните специалисти в хоризонталните скокове Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова.

Двамата бяха удостоени със статуетки от скъпоценния камък ахат.

(В миналото хората вярвали, че тези които носят ахат ги прави „приятни и убедителни и им дава благоволението на Бога“. Ахатът помага за изграждането на самоувереност и самочувствие, подобрява умствените функции, задълбочава концентрацията, възприемчивите и аналитичните способности.)

Саръбоюков получи статуетката си от заместник-министъра на младежта и спорта проф. Даниела Дашева и сподели, че една от целите му през 2023-а е била да стане най-добрият атлет в България и е постигнал това свое желания. Божидар благодари на треньора си Димитър Карамфилов, БФЛА, ММС и всички, който подкрепят българската атлетика.

През годината Саръбоюков остана близо до медалите на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул, подобри национални рекорди за юноши в зала, завоюва два сребърни медала на европейското първенство за юноши в Йерусалим и направи дебют на световното първенство за мъже и жени в Будапеща – най-мащабното спортно събитие за годината.

Миткова печели анкетата на списание „Атлетика“ за номер едно в атлетиката в България за втора поредна година със сребърен медал от европейско първенство за девойки и най-силен резултат сред българските лекоатлетки. Нейната награда връчи Иван Колев – президент на Българска федерация лека атлетика.

Пламена пожела здраве и успех на всички през олимпийската 2024-а година и сподели, че основните и цели са европейското първенство за мъже и жени в Рим през юни, което да бъде трамплин за олимпийските игри в Париж в началото на август.

Божидар и Пламена са заявен за първото атлетическо състезание за годината – международния турнир в зала „Академик“, който ще се проведе на 13 януари (събота) в зала „Фестивална“ в София.

Божидар ще атакува коронната си дисциплина – скок дължина, а Пламена ще изпробва бързината си на 60 м.

Снимки: Антон Узунов, Ивайло Дончев

Share Button