Християн Стоянов е номер едно в класацията на спортисти с увреждания в България

Националният състезател в бяганията на средни и дълги разстояния Християн Стоянов бе обявен за „Номер 1 на България при спортистите с увреждания за 2023-а“ на церемонията за „Спортист на България“ в София на 4 януари.

Габровецът, който е картотекиран в „Дунав“ – Русе, събра 430 точки в тази категория в анкетата на спортните журналисти.

Стоянов спечели втората си световна титла на 1500 м при параолимпийците през 2023-а. Освен това Християн завоюва златен медал на националния шампионат по крос кънтри за мъже и жени, а три седмици след това бе трети на балканския шампионат, където титлата бе за Иво Балабанов. Така Хрис допринесе и за второто място на България в отборното класиране на балканскаиа шампионат.

25-годишният бегач тренира при Евгени Игнатов – най-силният атлет в бяганията на дълги разстояния в историята на българската атлетика. Игнатов все още държи националните рекорди на 2000 м, 3000 м, 5000 м и 10 000 м, както и на 1500 м и 3000 м в зала, а днес президент на атлетически клуб „Дунав“ в родния си град Русе и наставник на няколко талантливи бегачи сред които и Християн Стоянов.

Спортист на България за 2023-а стана Александър Везенков (баскетбол), следван от Григор Димитров (тенис), Петър Мицин (плуване), Алберт Попов (ски) и Карлос Насар (вдигане на тежести).

Атлет номер 1 на България Божидар Саръбоюков остана на 11-о място в тази анкета.

Share Button