Божидар Саръбоюков е в топ 5 на най-добрите млади спортисти на България

Атлетът от Харманли зае четвърто място в анкета за „Най-добър млад спортист на България“ организирана от единствения сайт за детско-юношески спорт – Viasport.bg.

Саръбоюков получи наградата си в Театралната зала на частно училище „Свети Георги“ на 6 януари в София и благодари най-вече на треньора си Димитър Карамфилов, който определи като свои настаник, ментор, психолог и дори доктор. Божидар спомена с положителни чувства в словото си и Българска федерация лека атлетика и благодари на организаторите за церемонията. През 2022-а той бе класиран на 5-о място, а година по-късно е едно място по-високо.

Пламена Миткова осатна само на 4 точки от челната десетка с 11-о място, а Лъчезар Вълчев, Радина Величкова и Ирен Саръбоюкова също набраха точки в класацията.

Специалистът в скоковете Саръбоюков бе избран за „Атлет на България за 2023-а“, за „Изгряваща звезда на Балканската атлетика“ и зае призови класирания в още няколко класации като за „Спортист на България“ бе на 11-а позиция.

Саръбоюков получи наградата си седмица преди дебюта си на скок дължина за 2024-а година на турнир „Академик“ на 13 януари.

Плувецът Петър Мицин бе избран за най-добър млад спортист на България за 2023 г.

Роденият във Велинград плувец събра 790 точки и получи купа, ваучер за уикенд за двама в СПА хотел „Петте елемента“ в Сапарена баня, както и ваучер за едногодишна карта за фитнеси „Пулс“.

През изминалата година Мицин стана първият български плувец със световен рекорд при юношите в мъжкото ни направление, спечели и световната титла на 400 м св. стил при юношите. Той е първият ни троен европейски първенец в мъжкото плуване, както и първият състезател у нас изобщо с три медала от един шампионат – световното в Израел.

Петър Мицин има и две олимпийски квоти за Париж 2024 – на 400 и 800 м св. стил, и покрит норматив „Б“ на 200 м св. стил.

Share Button