Атлет номер 1 на България за 2023-а: Божидар Саръбоюков

Анкетата на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com излъчи най-добрите български атлети за 2023-а година при мъжете и жените.

Представихме ви всеки атлет и атлетка в отделен материал посветен на постиженията им през изминалата година.

Дойде ред на анализа на годината и най-добрият при мъжете Божидар Саръбоюков, който безапелационно оглави анкетата за „Атлет номер едно на България за 2023-а“.

Постиженията на Божидар не останаха незабелязани и в международната атлетическа общност. Той спечели и приза за „Изгряваща звезда на Балканската атлетика“, както и редица награди за млади спортисти в България.

Саръбоюков навърши 19 години на 6 август 2023-а и бе силен както при юношите, така и при мъжете. Атлетът от Харманли се пробва с успех на двата хоризонтални скока – на дължина и троен скок. Още през зимния сезон 203-сантиметровият Саръбоюков доведе националния рекорд на скок дължина за юноши под 20 години до 7.97 и зае четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул. Постижението му бе само на сантиметър от европейския рекорд за юноши в зала.

Саръбоюков в Истанбул

Първият старт на бившият шампион на многобой бе на 60 м, където показа добра форма със 7.05. През лято Божидар направи и 100 м за 11.18, за да пробва отново бързината си. През 2022-а той стана сребърен медалист на световния шампионат за юноши под 20 години в Кали на скок височина. В началото на 2023-а отново пробва в тази дисциплина, но след 1.95 в зала „Фестивална“, с треньора му Димитър Карамфилов решиха окончателно да се насочат към хоризонталните скокове. В шестте състезания на скок дължина в зала той беше постоянно на високо ниво – 7.96 – 7.96 – 7.95 – 7.82 – 7.89 – 7.97.

Божидар взе два сребърни медала в Йерусалим

През лятото Божидар влезе с „летящ старт“ в елитната атлетика с рекордната си серия на скок дължина на европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Йерусалим, Израел.

Преди това бе записал новитри състезания над 7.80 в България и трето място на европейското отборно първество в Ходжов, Полша със 7.78.

В Израел българският талант подобри два пъти националния рекорд на скок дължина за юноши под 20 години с 8.18 и 8.22, и направи още три опита над осем метра. Остана само на 1 сантиметър от европейската титла на скок дължина при юношите, но получи квота от Световната атлетика за планетарното първенство за мъже и жени. На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов завоюва втори сребърен медал в Йерусалим с личен рекорд 16.25 и се качи на почетната стълбичка заедно с още един българин – Лъчезар Вълчев, който остана трети с 16.16.

На световното първенство за мъже и жени в Будапеща

Още в активите на Божидар през 2023-а г. са националнална титла за мъже на троен скок, както и впечатляваща статистика от 10 състезания с резултат над 7.80.

Класирането от анкетата вижте тук

Share Button