Божидар Саръбоюков с поредно признание

Двойният сребърен медалист от европейското първенство за младежи под 20 г. Божидар Саръбоюков намери място в топ 10 на най-добрите млади спортисти (до 19 г.) на България за 2023 г.

След като спечели анкетата за „Атлет на България“ на списание „Атлетика“, за „Изгряваща звезда на Балканската атлетика“ и за „Млад шампион“ от ММС, както и от фондациите „Български спорт“ и „Енчо Керязов“ Саръбоюков още веднъж ще бъде награден.

Той е единственият представител на леката атлетика в Златната десетка, а сред номинираните бе и Пламена Миткова. Както е ясно, това са и най-добрите атлети на България за годината при мъжете и жените.

Класацията за най-добрите млади спортисти се провежда за 12-а година, а неин организатор е  единственият сайт за детско-юношески спорт Viasport.bg. В гласуването, проведено от 7-и до 17-и декември, се включиха 84-има спортни журналисти от национални и регионални медии, дори и от чужбина.

По традиция Viasport.bg ще награди 10-те получили най-много гласове в допитването спортисти до 19 г., както и Отбор №1, и Треньор №1 при подрастващите.

Церемонията по награждаване ще се проведе на 6-и януари 2024 г. (събота) от 12.00 ч. в театралната зала на частно училище „Свети Георги“ в София и ще бъде предавана на живо от Sportal.bg.

Гласове в допитването получиха общо 47 спортисти, 6 отбори и 6 треньори на подрастващи.


Ето и 10-те спортисти, които получиха най-много гласове в анкетата, по азбучен ред:


Белослава Кръстева – шахмат

Божидар Саръбоюков – лека атлетика

Илиян Радулов – тенис

Калина Бояджиева – таекуондо и кикбокс

Карлос Насар – вдигане на тежести

Никола Цолов – моторни спортове

Петър Мицин – плуване

Радослав Росенов – бокс

Симеон Николов – волейбол

Стилияна Николова – художествена гимнастика

Топ 3 на отборите с най-много гласове, по азбучен ред:

Волейбол – национален отбор за юноши под 17 г.

Волейбол – национален отбор за младежи под 19 г.

Тенис – национален отбор за девойки до 18 г.


Топ 3 на треньорите с най-много гласове, по азбучен ред:


Десислава Величкова – волейбол

Мирослав Живков – волейбол

Николай Вакареев – плуване


Кои са победителите и как се нареждат останалите ще стане ясно на самата церемония по награждаването. На нея са поканени всички ръководни органи в българския спорт, бивши и настоящи спортисти, представители на федерациите и други.


Пълна статистика от предходните класации може да намерите в специалния сайт, посветен на анкетата – mladsportist.viasport.bg


И тази година церемонията се организира от Фрий Медиа Груп със съдействието на Дънди Прешъс Металс, фитнеси Пулс, издателство Премиум букс, спа хотел „Петте елемента“ в Сапарева баня, хотел „Скалите“ в Белоградчик, трапезна вода „Проспорт 10“V.L. catering, художничката Неда Начева, IVAR Group Consulting, Entrada Group и други.

Share Button