Коя е Силвена Тодорова – новият председател на съдийската комисия към Българска федерация лека атлетика?

С решение на Управителния съвет на Българска федерация лека атлетика от 4 декември 2023-а Силвена Тодорова ще отговаря за работата на съдиите в този спорт в България. Представяме ви визитката на Тодорова.

Силвена Тодорова започва официално съдийска практика през лятото на 2015-а, а в следващите осем години се утвърждава като една от най-активните съдии по лека атлетика.

32-годишната Тодорова е бивша атлетка и е печелила национална титла по спортно ходене за девойки под 20 години, както и други медали от националните шампионати. Участва на първенствата на България и в дисциплините многобой и полумаратон за клуба си „Атлет“- Карнобат.

Нейн брат е многократният шампион на България на 800 м и 1500 м Сава Тодоров.

Силвена Тодорова е инженер-дизайнер със степен магистър в Лесотехническия университет от 2016-а и учи две години след дипломна квалификация със специалност „Треньор по лека атлетика“ в НСА „Васил Левски“ като завършва през юли 2023-а. От началото на тази година тя е и докторант в Лесотехническия университет при известния проф. Васил Живков с тема на дисертация „Подобряването на комфорта в спортните зали“.

Работи като дизайнер във фирмата за спортна екипировка „Сайн“ и моделира екипите на голяма част на атлетическите клубове в България. Дизайнерската й дейност е известна сред повече от 100 спортни организации в България – федерации, асоциации, клубове и т. н.

В съдийската си практика Тодорова участва в най-широкия спектър на атлетически състезания в страната: от национални шампионати на стадион и извън него (спортно ходене, полумаратон, маратон, крос кънтри и планинско бягане) до турнири в спортния календар на БФЛА, шосейни пробези, програми за развитието и популяризирането на атлетиката в България като „Детска атлетика“ (за деца от 4 до 11 години), „Младежка атлетика“ (за подрастващи от 11 до 14 години) и движението „Рън България“ – насочено към масови бягания с участието на всички желаещи, които искат да опитат от магията на олимпийски спорт номер едно.

В тези прояви Тодорова се изявява на всички позиции от говорител на състезания и работник до ръководител на цялата съдийска и организационна дейност. 

Богатият организаторски опит на Силвена Тодорова се допълва от работата й в АУС (Асоциацията за студентски спорт) като мениджър на Националните Универсиади, изработване на дизайна на състезанията, поддържане на сайта на организацията и главен ръководител на националния университетски шампионат по крос-кънтри. Силвена работи и по няколко проекта на Европейската атлетика, а една от последните й изяви бе участие на конференцията по бягания на Световната атлетика по време на първото световно първенство по шосейни бягания в Рига, Латвия в началото на октомври.

Всички тези дейности на новия председател на Съдийската комисия към БФЛА я правят една от най-разпознаваемите фигури в атлетическите среди у нас в навечерието на 100 годишния юбилей на Българската атлетика.

Другите двама нови представители на Изпълнителния съвет на Съдийската комисия към Българска федерация лека атлетика са също бивши национални шампиони – преподавателите в катедра „Лека атлетика“ към Национална спортна академия „Васил Левски“ – доцент Петър Пеев и главен асистент Ива Димова.

Пеев наскоро взе изпит за международен съдия по спортно ходене към Световната атлетика заедно с бившия председател на Съдийската колегия към БФЛА спортния журналист от Нова телевизия Емил Здравков (който е в списъка на Реферите на Световната атлетика – Сребърно ниво  – даващо право да съдийства във всички Бегови или Технически дисциплини).

Преди време и Димова, която се завръща към работа след второ майчинство, също премина успешно изпит за Рефер на Световната атлетика –  Сребърно ниво даващо право да съдийства във всички Бегови или Технически дисциплини.

Share Button