Атлетка номер 1 на България за 2023-а: Пламена Миткова

Анкетата на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com излъчи най-добрите български атлети за 2023-а година при мъжете и жените.

Ще ви представим всеки атлет и атлетка в отделен материал посветен на постиженията им през изминалата година.

Пламена Миткова е за втора поредна година е „Атлетка на България“, въпреки че все още няма 20 години.

Девойката от Пловдив, която стана световна шампионка на скок дължина за девойки през 2022-а, започна годината със спринт на 200 м в зала и резултат 25.00.

През зимата взе титли на България на скок дължина в зала при девойките под 20 години и при жените, участва в два турнира и записа дебюта си на голямо състезание при жените на европейския шампионат в зала в Истанбул, Турция.

Започна летния сезон отлично с 6.54 и го завърши с този резултат, който бе най-силен в българската лека атлетика при жените за 2023-а. Този скок й донесе сребърен медал на европейското първенство за девойки под 20 години в Йерусалим, Израел, но Пламена не бе доволна.

След три турнира в чужбина (Атина – 6.19, Кошице – 6.44 и Десау – 6.25) Пламена участва на европейското отборно първенство втора лига в Ходжов, Полша, където се класира пета с 6.42.

На националния шампионат във Велико Търново в началото на юли тя получи контузия и трябваше да се отдръпне от състезания до Йерусалим. Успя да се възстанови и дори бе готова за резултат около 6.70, но за съжаление най-силните й опити в Израел бяха с фаул.

Класирането от анкетата вижте тук

Share Button