Решения на Съвета на Световната атлетика

Съветът на Световната атлетика се събра за 233-и път в 111-годишната история на организацията в Монако на 7 и 8 декември 2023-а.

В съвета участва и българинът Добромир Карамаринов – президент на Европейската атлетика.

Президентът на Световната атлетика лорд Себастиан Коу откри срещата с обобщение на световното първенство за мъже и жени в Будапеща, което бе много успешно и подчерта, че 2024-а година ще бъде една от най-важните в бъдещето на атлетиката.

Ето и част от важните решения на съвета:

  • Създава се работна група, която да работи по статута на руските и беларуските атлети, които могат да участват в международни състезания. Работната група ще анализира санкциите за атлетическите федерации на тези страни и ще предложи условия и критерии за участие на атлети, треньори и официални лица в светивните атлетичеси серии и олимпийските игри. Всички решения и препоръки на работната група ще бъдат съгласувани със съвета. Атлетическите федерации на Русия и Беларус са уведомени за ролята на работната група и нейните членове.
  • Утвърди се състезателната програма на Световния отборен шампионат по спортни ходене в Анталия, Турция на 21 април и на Световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Лима, Перу от 27 до 31 август. В програмата на това първенство, което е пет дни, първите четири са със сутрешна и следдобна сесия, а в последния ден ще има 13 финала за 3 часа програма.
  • Утвърдени са датите за Световния шампионат по шосейни бягания – в Сан Диего, САЩ, който ще бъде на 26-28 септември 2025-а и на Световното първенство по крос кънтри, което е планувано в Талахаси, САЩ на 10 януари 2026-а. Датите са съгласувани с едни от най-големите звезди в бяганията, които са заявили, че ще участват в тези състезания след световното първенство за мъже и жени в Токио, Япония, което от 13 до 21 септември 2025-а.
  • Световният шампионат по щафети в Бахамите на 4-5 май 2024-а ще бъде квалификация за 14 отбора за олимпийските игри в Париж. Съветът реши първите осем от това състезание да получат централните коридори в сериите на олимпийските игри.
Share Button