Атлетка номер 5 на България за 2023-а: Ирен Саръбоюкова

Анкетата на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com излъчи най-добрите български атлети за 2023-а година при мъжете и жените.

Ще ви представим всеки атлет и атлетика в отделен материал посветен на постиженията им през изминалата година.

Сестрата на Божидар Саръбоюков („Атлет номер 1 на България“ за 2023-а) – Ирен вече сред най-добрте жени в България едва на 17 години и зае пето място в анкетата.

Коронната дисциплина на Ирен е скок височина и именно там тя постигна най-значимите си успехи, но се пробва с успех и в скока на дължина.

Зимният сезон на атлетката от Харманли бе силен с личен рекорд за титлата при девойките под 18 години – 1.85. След това Саръбоюкова спечели градивно националния шампионат при девойките под 20 години с 1.80 и при жените с 1.78. Едновременно с това тя записа и пет старта на скок дължина и взе два медала – сребро при под 18 години и бронз при под 20 години.

През лятото Саръбоюкова бе активна от май до септември отново с три национални титли на под 18, под 20 и жени, както и три победи на турнирите в Русе, Габрово и Пловдив. Ирен защити бронзовата си позиция на Европейския младежки олимпийски фестивал, участва в отбора на България на европейското отборно първенство втора лига и в квалификациитет на европейското първенство за девойки под 20 години. В края на сезона състезателката на треньора Димитър Карамфилов взе два два медала от балканския шампионат за юноши и девойки под 18 години в Сивас, Турция – сребро на скок височина с 1.77 и бронз на скок дължина със скок за първи път над 6 метра, макар и вятър над допустимото (2.7) – 6.03.

Класирането от анкетата вижте тук

Share Button