Кенийци са изгряващи звезди на Световната атлетика

Световната атлетика избра двама млади кенийци за „Изгряващи звезди на 2023-а“.

Световните шампиони за юноши и девойки от 2022-а Фейт Черотич и Емануил Ванионии заслужи тази чест, след като спечелиха медали и на световното първенство за мъже и жени през тази година.

Емануил бе световен шампион за юноши на 800 м за 2021-а и 2022-а, а през тази година отстъпи само на Марко Ароп (канада) за световната титла при мъжете, но взе финала на „Диамантената лига“ в Юджийн с 1:42.80. Победи и на „диамантените“ турнири в Рабат, Париж и Ксиамен т. е. регистрира първи места в лигата на четири континента. Той бе и част от златната смесена щафета на Кения на световното първенство по крос кънтри в Австралия.

Съименничката на Фейт Кипйегон – Фейт Черотич бе бронзова медалистка на 3000 м стипълчейз от световното за девойки през 2021-а, след това спечели тази титла през 2022-а и вече при жените заслужи бронза на планетарното първенство в Будапеща.  Черотич излезе и на второ място във вечната ранглиста на 3000 м стипълчейз при девойките с 8:59.65, когато финишира трета на финала на „Диамантената лига“ в Юджийн. Тя участва и на световното първенство по крос кънтри в Австралия, където се позиционира на престижното 4-о място при девойките.

Снимки: Ивайло Дончев

Share Button