Русия и Беларус ще имат спортисти на олимпийските игри в Париж

Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че ще допусне спортисти от Русия и Беларус да участват на олимпийските игри в Париж през 2024 г. като неутрални. Малко вероятно сред тях да има атлети.

Решението МОК взе на изпълнителния съвет на 8 декември, като състезателите от двете държави трябва да изпълнят редица условия, за да бъдат допуснати до игрите.

Игрите са от 26 юли до 11 август, а атлетиката ще се проведе от 1 до 11 август.

В началото на тази година МОК препоръча връщането на двете нации в международни състезания, но тогава съобщи, че решението за Париж 2024 ще бъде взето допълнително.

Изпълнителният съвет на Международния олимпийски комитет (МОК) реши, че индивидуалните неутрални спортисти, които са се класирали чрез съществуващите системи за квалификация на международните федерации ще бъдат допуснати да се състезават на олимпийските игри Париж 2024 в съответствие с условията, описани по-долу. Индивидуалните неутрални спортисти са спортисти с руски или беларуски паспорт„, се уточнява в решението.
Съобщава се още, че от 4600 спортисти до момента, има само 11 неутрални – осем руснаци и трима беларуси, които са взели квота за игрите. В повечето спортове тепърва ще се проведат още квалификации.

В сравнение към днешна дата има 60 представители на Украйна, които имат квоти за Париж. Очаква се украинската делегация да бъде в същия брой като на игрите в Токио 2020″, се казва още в съобщението.
За да бъдат допуснати до участие в Париж като неутрални, спортистите от Русия и Беларус не трябва да подкрепят войната в Украйна. На Игрите няма да бъде допуснат и помощен персонал, който активно подкрепя войната.

Руски и беларуски спортисти, които имат договори с армията или с агенции за национална сигурност, също няма да бъдат допускани до участие на олимпийските игри, а същото важи и за треньори и помощен персонал. Това на практика изключва състезатели от ЦСКА (Москва) или „Динамо“.

МОК запазва санкциите за отговорните за войната в Украйна и няма да допусне представители на правителствата на двете държави в Париж. Забранено ще е използването на националните флагове, химна, цветовете или каквато и да е друга идентификация на Русия или Беларус по време на състезания или на официални церемонии.

През октомври МОК Руския олимпийски комитет от олимпийското движение заради това, че прие спортни организации от анексираните области в Украйна.

Въпреки препоръките, някои международни федерации отказаха да върнат руските и беларуските спортисти. Една от тях е тази на леката атлетика, където президента Себастиан Коу заяви, че е малко вероятно да има руски лекоатлети на игрите в Париж.

bgathletic.com

Share Button