Награди от Световната атлетика за атлетическа федерация, фотограф на годината и принос в женската атлетика

Световната атлетика започна да обявява победителите в различни категории за годината,  а кулминацията ще бъде на 11 декември, когато ще се разбере кои са Атлет и Атлетка на годината.

В последните няколко дни бе обявен най-добрия треньор за 2023-а и още няколко категории.

Атлетикс Австралия бе определна за определена за атлетическа федерация на годината.

През 2023-а Австралия бе домакин на световното първенство по крос кънтри в Батхърст, а отборът на домакините взе бронзов медал в смесената щафета.

Страната прие за първи път и турнир от златно ниво на „Континенталния тур“ на Световната атлетика в Мелбърн.

Отборът на Австралия отбеляза и най-силното си класиране на световно първенство с шест медала – една титла, два сребърни и три бронзови отличия като зае осмо място в класирането по медали.

Нина Кенеди сподели световната титла на овчарския скок с олимпийската шампионка Кати Мун (САЩ). Австралийски атлети поставиха рекорди на Океания с 3:56.92 на 1500 м на Линдън Хол и 68.43 на Мат Дени в диска при мъжете.

Фотографът на свободна практика Матия Озбот спечели приза за „Атлетически фотограф на годината“ с уникален кадър от овчарския скок на десетобоя на световното първенство в Будапеща през август.

На кадъра, с който Озбот печели наградата“ германският десетобоец Лео Нюгебауер празнува успешен скок на фона на жаркото слънче в унгарската столица.

Наградата за принсо в развитието на женската атлетика бе присъдена на президентката на атлетическата федерация на Того – Фалилату Цаниле-Сафилу. Тя инициира множество събития за популяризиране на атлетиката в страната си като кампанията „Момичета заедно за спорт и живот“, както и „Програма за промоция на женския спорт в Того“ с масово бягане, в което участваха над 1500 момичета и жени.

Снимки и колажи: Световна атлетика

Share Button