Треньорът на Фемке Бол с награда от Световната атлетика

Световната атлетика започна да обявява победителите в различни категории за годината,  а кулминацията ще бъде на 11 декември, когато ще се разбере кои са Атлет и Атлетка на годината.

Наградата за треньорска дейност получи швейцарския специалист в спринта Лорент Меювли. Той вече 30 години се занимава треньорска дейност като стартира кариерата си в тази професия едва на 18 години. Днес Лорент е старши треньор на спринта, препятствията и щафетите в Нидерландия, а сред възпитаничките му е световната и европейска шампионка на 400 м с препятствия Фемке Бол.

През 2023-а Меювли изведе Бол до световната титла и фантастичния европейски рекорд на 400 м с препятствия – 51.45 – второ постижение в историята след 50.68 на американката Сидни Маклафлин-Леврон от 2022-а.

Фемке постави и световен рекорд на 400 м в зала с 49.26 на шампионата на Нидерландия в Апелдоорн през февруари, с което коригира стария рекорд, който беше на 41 години. Нидерландската звезда постави и най-добър резултат на 500м в зала с 1:05.63 в Бостън, САЩ.
Зимната й кампания свърши с два златни медала на европейското първенство в зала на 400 м и щафетата 4х400 м заедно с Лиеке Клавер, Евелин Саалберг и Кателиджн Пеетерс.

Под ръководството на Лорент Клавер спечели сребърен медал на 400 м на европейското първенство в зала, а мъжката щафета на Нидерландия взе бронза в Истанбул. 

Фемке Бол изведе женската щафета 4х400 м на Нидерландия до златото на световното първенство в Будапеща.

Като треньор в родината си Швейцария Лорент Меювли работи и с Алджа Дел Понте – европейската шампионка на 60 м в зала от 2021-а и под негово ръководтсво се готвят висококласни спринтьори и препятственици от Полша, Украйна, Финландия, Белгия и др.

Меюли има и много публикации, а треньорския си опит споделя често на семинари и треньорски конференции.

Наградата Лорент Меювли получи лично от Фемке Бол като изненада на вечеря на спортния лагер в Южна Африка, където заедно с още няколко атлети се води усилена подготовка за олимпийския сезон на 2024-а.

Share Button