Българският отбор за европейското първенство по крос кънтри

Българският отбор за европейското първенство по крос кънтри

Еврoпейският шампионат по крос кънтри ще бъде в столицата на Белгия – Брюксел на 10 декември.

България ще участва с четирима класни атлето в това състезание – Иво Балабанов (мъже), Милица Мирчева и Девора Аврамова при жените, и Ясна Петрова при девойките под 23 години.

Иво Балабанов показа отлична форма през 2023-а и записа едни от най-силните класиряния на български атлет, с което зае 6-о място в анкета ан списание „Атлетика“ за „Атлет на България за 2023“.

Балабанов се класира втори (3000 м стипълчейз) и трети (5000 м) на европейското отборно първенство втора лига за отбора на България в Ходжов, Полша. След това показа качествата си и на първото световно първенство по шосейни бягания в Рига, Латвия с национален рекорд на 5 км – 13:41 и престижното 21-о място. Само месец преди европейския шампионат по крос кънтри Иво постигна источески успех на балканския шампионат в Пирдоп, където спечели титлата при мъжете – нещо, което не се беше случвало от десетилетия.

Милица Мирчева също традиционно силно участва и на писта и на шосе през тази година. Рекордьорката ни в маратона записа участия в две световни първенства – на маратон в Будапеща и на 5 км в Рига. Най-големият успех в кариерата на Мирчева е сребърния медал от европейското първенство по крос кънтри при девойките под 23 години в Самоков през 2014-а и тя винаги с удоволствие е участвала в тези първенства.

Девора Аврамова също показа, че може да бяга на високо ниво на балканския шампионат по крос кънтри със сребърния медал, който завоюва в Пирдоп като отстъпи само на европейската шампионка на 3000 м стипълчейз Луиза Гега (Албания). 23-годишната Аврамова ще направи своя дебют при жените на европейско първенство по крос кънтри, тъй като досега се състезаваше само в по-долните възрастови групи.

 Студентката в САЩ Ясна Петрова не е стартира в България през тази година, но изявите й отвъд Океана са показателни. Ясна, която ще навърши 22 години 6 дни след европейското в Брюксел, подобри личните си рекорди на 5000 м и 10 000 м тази година и участва с успех в силните крос кънтри състезания в САЩ.

Заявките за европейскмото първенствопо крос кънтри в Брюксел вижте тук

Share Button