Конгрес на Балканската атлетика в Истанбул – ново име, ново лого, нов сайт, нов статут и правила за организация на състезанията

Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) проведе конгрес на организацията на 28 ноември в Истанбул, където след това се състоя и балканската атлетическа гала.

В края на април АБАФ се оглави от сърбина Слободан Бранкович, който бе избран за президент на най-старата регионална атлетическа асоциация в света и централата се премести от София в столицата на Сърбия – Белград. В периода 2010-2021-а г. АБАФ ръководеше българинът Добромир Карамаринов, който бе и президент на БФЛА до ноември 2023, а в момента е начело на Европейската атлетика.

Под ръководството на Карамаринов АБАФ излезе от географските си граници и достигна до 22 страни – членки.

От ноември 2021-а до април 2023-а АБАФ имаше два президенти, които съвместяваха ръководните функции – Слободан Бранкович и президента на Турската атлетическа федерация – Фатих Чинтимар.

Новото ръководство на АБАФ обяви още при встъпването си в длъжност, че ще направи радикални промени в организацията, които се подготвяха половин година и на 28 ноември станаха факт чрез гласуване от делегатите на конгреса.

Ето и някои от най-съществените промени в организацията:

–         Името на организацията се променя от Асоциация на балканските атлетически федерации към Балканска атлетика.

–         В съответствие с това бе представено и ново лого на организацията, което представено на Конгреса.

–         Балканската атлетика вече има и нов интернет сайт, който е в разработка, а демо версия може да видите тук

–         Новият статут на Балканската атлетика ще бъде съобразен с правилата на Световната и европейската атлетика, както и на Световната антидопинговата агенция, а юридически ще съществува под закондателството на Сърбия.

–         Основните промени в организацията на балканските шампионати е намаляване на квотата на делегациите, за да се облекчат домакините на състезанията.

–         Нормативите за участие в балканските шампионати ще бъдат по сравнителната таблица на Световната атлетика

–         От програмата отпадат балканския шампионат по планинско бягание и балканския шампионат по щафети, а първенството за юноши и девойки под 18 години ще бъде два дни, за да може да се включат всички дисциплини за тази възраст.

–         Все още няма домакини на Балканския шампионат за мъже и жени в зала на 10 февруари и Балканския шампионат за юноши и девойки под 20 години на 3-4 август.

Share Button