Божидар Саръбоюков бе обявен за „Изгряваща звезда“ на Балканската атлетика

Балканската атлетическа гала, която се организира от Асоциацията на Балканските атлетически федерации (АБАФ), се състоя в Истанбул, Турция на 28 ноември.

Българинът Божидар Саръбоюков получи наградата за „Изгряваща звезда на АБАФ“ при подрастващите атлети. 19-годишният Саръбоюков, който спечели и анкета за „Атлет на България за 2023-а“ на списание „Атлетика“, се пробва с успех на двата хоризонтални скока – на дължина и троен скок през изминалата година.

През зимата Божидар доведе националния рекорд на скок дължина за юноши под 20 години до 7.97 и зае четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул.

През лятото атлетът от Харманли доказа класата си с рекордна серия на скок дължина на европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Йерусалим, Израел и подобри два пъти националния рекорд на скок дължина с 8.18 и 8.22. Остана само на 1 сантиметър от европейската титла на скок дължина при юношите, но получи квота от Световната атлетика за планетарното първенство за мъже и жени в Будапеща. На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов завоюва втори сребърен медал в Йерусалим с личен рекорд 16.25.

В 12-годишната история на атлетическите гали на АБАФ в тази категория са печелили още Лиляна Георгиева през 2017-а, Александра Начева през 2018-а и Валентин Андреев през 2019-а, а Ивет Лалова-Колио е била два пъти „Атлетка на АБАФ“ през 2011-а и 2019-а.

Адриана Вилагос (Сърбия) бе обявена за „Изгряваща звезда на АБАФ“ при девойките за 2023-а. 19-годишнагта сръбкиня, която е световна рекордьорка на копие за девойки под 18 години, спечели европейската титла до 20 години в Йерусалим и балканско злато при жените в Кралево, Сърбия.

Божидар Саръбоюков с европейския рекордьор на скок дължина и президент на атлетическата федерация на Армения Роберт Емиан на галата в Истанбул

Световният шампион на скок дължина и европейски в зала Милтиадис Тентоглу (Гърция) бе избран за „Атлет на АБАФ“, а европейската шампионка на троен скок в зала Тугба Данисмаш (Турция) за „Атлетка на АБАФ“.

Share Button