Иван Иванов е атлет номер 1 на спортен клуб „Юниверсал“ за 2023-а година

Един от софийските атлетически клубове – „Юниверсал“ обяви най-добрите си атлети за годината.  

Първото място категорично бе за Иван Минков Иванов – шампион на България за мъже на 800 м (в зала и на открито) и 1500 м (на открито). Иванов направи значителен напредък в личните си рекорди през 2023-а, след като през 2022-а лекуваше контузия. 21-годишният атлет постигна 1:48.96 на 800 м на открито и 1:50.35 в зала – постижения, които никои българин не бе достигал през новия век. В международните състезания той зае седмо място на европейското отборно първенство втора лига в Ходжов, Полша на 800 м с победа в серията.

С добрите си изяви Иван Иванов се класира на седмо място и в анкетата за „Атлет на България за 2023-а“ организирана от списание „Атлетика“.

Второ място в класацията на клуб „Юниверсал“ е за Мартин Чекански, който бе първи в тази класация през 2022-а. През годината 16-годишният бегач от Дупница взе няколко титли и медали в бяганията и завърши годината със сребърно отличие на националния шампионат по крос-кънтри.

Десилава Лазарова е шампионка на България на 3000 м в зала за девойки под 18 и под 20 години, както и на 2000 м стипълчейз за девойки под 18 години.

В клуба работят няколко треньора с богата биография в националните отбори на България – Иванка Бонова – участничка на олимпийските игри в Монреал 1976, Добринка Шаламанова – участничка на олимпийските игри в Пекин 2008 и световната студентска шампионка на 3000 м стипълчейз и Димчо Мицов – национален състезател в бяганията на дълги разстояния на световни и европейски шампионати.

Церемонията по обявяване на челната десетка се състоя на традиционното място в „Джей Кей Фитнес и Спа“ в София, където е една от базите на клуба.

Ето и десетката на СК „Юниверсал“ лека атлетика за 2023-а г.:

  1. Иван Иванов – бягания на средни разстояния
  2. Мартин Чекански – бягания на средни и дълги разстояния
  3. Десислава Лазарова – бягания на средни и дълги разстояния
  4. Калоян Гърков – спринт и препятствия
  5. Ивана Бонова – спринт
  6. Лорен Кюркчиева – спринт
  7. Васил Василев – спринт
  8. Калоян Тодоров – бягания на средни и дълги разстояния
  9. Петра Димова – спринт
  10. Ванеса Спасова – спринт
Share Button