Братя и сестри участваха в анкетата „Атлет и Атлетка на България за 2023-а“

Списание „Атлетика“ обяви резултатите за „Атлет и Атлетка на България за 2023-а“. Сред номинираните имаше няколко атлети с най-близки роднински връзки помежду си.

Сестрата на победителя при мъжете Божидар Саръбоюков – Ирен Саръбоюкова е едва на 17 години, но е най-добрата българка на скок височина за годината.

Ирен записа 1.85 още през зимата, а през лятото спечели бронзов медал за втора поредна година от Европейския младежки олимпийски фестивал, както и медал от балкански шампионат. Това и донесе пето място в анкетата при жените.

Иво Балабанов се очертава като най-силния ни бегач на дълги разстояния и спечели най-много точки за България на европейското отборно първенство втора лига с второ място на 3000 м стипълчейз и 5000 м. В края  на сезона постави национален рекорд на 5 км – 13:41 на световното първенство по шосейни бягания и спечели балканската титла на крос кънтри при мъжете.

По-малкият му брат Мартин Балабанов бе единственият българин през 2023-а с резултати под 1;50 на 800 м и под 3:50 на 1500 м и също намери място в националните отбори през годината.

Иво зае 6-о място в анкетата, а Мартин събра точки за 12-ата позиция, а двамата тренират при Йоло Николов, който е наставник и на Милица Мирчева – втора при жените.

Share Button