Шампион на 400 м стана доктор по медицина

Абсолвентът от Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора д-р Стефан Стефанов е първенецът по успех сред завършилите специалността „Медицина“ тази година. Той завършви с успех отличен 5.74.

На тържествена церемония по връчване на дипломите в залата на Държавна опера Стара Загора на 16 ноември д-р Стефан Стефанов и още 140 магистри по специалностите „Медицина“, „Здравен мениджмънт“ и „Управление на здравните грижи“ получиха своите дипломи.

Д-р Стефан Стефанов имаше привилегията да приветства своите доскорошни състуденти с думите:

В днешния важен ден, в който полагаме Хипократовата клетва и получаваме нашите дипломи като лекари си спомняме с вълнение и топли чувства за изминалите 6 години, изпълнени с много труд, усилия и изпитания. Основна  роля за придобиване на нашите знания и умения имат нашите преподаватели – хората, които ни научиха, че пациентът не е просто клиничен случай, а човек, който ни доверява най-ценното – здравето и живота си. Благодаря на всички преподаватели за грижите към нас и за помощта да извървим дългия път на обучение“.

24-годишният д-р Стефанов вече е специализант по „Акушерство и гинекология“ в Болница „Тракия“, след спечелен конкурс. В АГ отделението той ще усвоява тънкостите на гинекологичната хирургия под ръководството на д-р Стефан Бузалов. Стефан признава, че е избрал специалността „Акушерство и гинекология“ под въздействието на много силна емоция по време на следването си.

Един от най-значимите моменти по време на следването ми беше да стана свидетел на чудото на Живота – раждането. В мен се появи желанието да се отдам на здравето на жените. Твърдо вярвам, че здравето на репродуктивната система влияе пряко върху благосъстоянието на бъдещите поколения“, каза младият лекар.

Стефан Стефанов е познато име на старозагорци и на спортната общественост в страната. Той е един от знаковите лекоатлети на Стара Загора като възпитаник на СКЛА „Берое“ и е национален шампион на 400 метра гладко бягане от 2017 година.

Бабата на Стефанов е Донка Нанева – рекордьорка на България на петобой и скок височина, а дядо му Тодор Гургуриев е първият българин състезавал се на скок височина в стил „Фосбъри“.

Бащата на Стефан проф. Ивайло Стефанов е преподавател по анатомия в Тракийския университет в Стара Загора, а майка му Ива Гургуриева е „Мисис България“ за 2016-а година.

Личният рекорд на 400 м на д-р Стефан Стефанов е 48.33 от 2018-а, когато се посвещава на медицината.

Спортът възпита в мен ценности на дисциплина, постоянност и трудолюбие. Тези качества, съчетани с издържливостта ми на психическо и физическо натоварване ми помогнаха да постигна този висок успех в лекарската си диплома“, казва д-р Стефанов. Той продължава да спортува, макар и само за здраве, защото вярва, че спортът и занапред ще му помага в израстването му в трудната и благородна лекарска професия.

trakiahospital.com

Share Button