Лекция на името на професор Петър Бонов организира Европейската асоциация на треньорите по лека атлетика

Треньорска конференция по лека атлетика бе организирана в Падуа, Италия от 3 до 5 ноември под името „Езикът на професията треньор“.

Организатори бяха Европейската асоциация на треньорите, Европейската атлетика и Центърът за научни изследвания към италианската атлетическа федерация.

В конференцията лекции имаха над 20 специалисти от цял свят, а в края на първия ден (3 ноември) се проведоха дискусии в различните видове атлетически дисциплини – „Хвърляния“, „Спринт, препятствия и щафети“, „Скокове“ и „Дисциплини за издръжливост“.

Именно последната дискусия за издръжливостта бе посветена на българският професор Петър Бонов, който бе един от най-големите специалисти в областта на тренировките в дисциплините по бягания на средни и дълги разстояния. Професор Бонов дълги години бе вице-президент на Европейската асоциация на треньорите. Той е и един от основателите на списание „Атлетика“ и сайта www.atletikabg.com и до края на живота си се занимаваше с треньорска и научна работа.

Другите панели бяха посветени на Шон Пикеринг – един от най-добрите британски атлети на гюле (личен рекорд 20.45), който почина 11 май тази година, на италианецът Елио Лукатели – треньор, лектор и директор по развитието на Световната атлетика в началото на века и германеца Волфганг Рицдорф – треньор и световен експерт в скоковете, който преподаваше по целия свят до април 2023.

Над 100 треньора участваха лично в конференцията, а чрез интернет платформа събитието бе посетено от десетки треьори от цял свят включително и България.  

Share Button