Пирдоп 2023: Иво Балабанов спечели балканската титла при мъжете, Християн Стоянов е с бронзов медал

Иво Балабанов завоюва балканската титла на крос кънтри при мъжете на 11 ноември в Пирдоп.

Балабанов надбяга съперниците си на 10 000 м с 30:44, а българската радост бе двойна след като Християн Стоянов финишира на бронзовата позиция с 31:10. Между тях за сребърния медал се пребори Рамазан Бастуг (Турция) с време 30:56.

26-годишният Иво бягаше уверено още в началото, но постепенно съперниците му не издържаха на постоянното темпо под 3:10 мин/км. Бастуг оказа последен съпротива на българина, но го изпусна на 9-ия километър.

Най-добрият ни параолимпиец Стоянов бе близо до тях, но не успя да се включи в битката за титлата. На същото трасе Християн взе националната титла през октомври с време – 32:02, а на балканския крос подобри резултата си с почти минута. Тогава Балабанов не завърши състезанието, тъй като преди това участва на световното първенство по шосейни бягания в Рига, където постигна национален рекорд на 5 км – 13:41.

Останалите състезатели в мъжката надпревара бяха Стоян Владков – 32:21 – 8-о място и Николай Първанов – 32:57 – 10-о място.

В отборното класиране Турция и България бяха с еднакви точки, но турците имаха предимство с шестото място на третия им завършил състезател Тиграй Байрам.

Българският химн прозвуча в чест на победата на Иво Балабанов на официалната церемония, а награждаването извърши кметът на община Пирдоп – Ангел Геров. Снимки: Ивайло Дончев

Share Button