Пирдоп 2023: 120 атлети от 9 държави ще участват на балканския шампионат по крос кънтри

България ще е домакин на 11 ноември (събота) на балканския шампионат по крос кънтри. Пирдоп ще приеме за състезанието над 120 атлети от 9 страни в шест категории.

Българският отбор е съставен от 22 атлети сред които и най-добрите български бегачи за 2023-а – Милица Мирчева и Иво Балабанов. В състава са най-силният ни параолимпиец Християн Стоянов и шампионът на България на 800 м и 1500 м за тази година Иван Минков Иванов.

Рекордьорката на България на маратон, полумаратон и 10 000 м Милица Мирчева има и сериозни успехи на крос кънтри. 29-годишната Мирчева спечели сребърен медал от европейското първенство по крос кънтри в Самоков 2014 при девойките под 23 години и това е една от любимите й дисциплини.

Нейна конкуренция при жените ще бъде европейската шампионка на 3000 м стипълчейз при жените Луиза Гега, която е най-силната атлетка в историята на албанската атлетика.

Традиционно силния турски отбор има в състава си медалисти от европейски първенства при юношите. Селекциите на Румъния, Сърбия и Хърватия също са с амбиции за призови класирания, а с по-скромни отбори са Гърция, Северна Македония и Косово.

Share Button