Тола и Обири триумфираха в Нюйоркския маратон

В компанията на куп звезди Тамират Тола и Хелън Обири успяха да заслужат победата съответно при мъжете и жените в тазгодишното издание на маратона на Ню Йорк, състоял се днес, 5 ноември.

Етиопецът Тамират Тола се наложи при мъжете с 2:04:58 ч. Той остави след себе си кениеца Албърт Корир с 2:06:57 ч и своя сънародник Шура Китата с 2:07:11 ч. Така Тола, който е световен шампион в дисциплината от Юджийн 2022 и сребърен медалист от Лондон 2017, спечели първата си победа в състезание от веригата на Големите маратони, след като в Токио 2022 и Лондон 2023 бе трети.

При жените станахме свидетели на оспорвана битка, като само няколко секунди разпределиха местата на почетната стълбичка. Кенийката Хелън Обири спечели с 2:27:23 ч, втора завърши етиопката Летесенбет Гидей с 2:27:29 ч, а трета – още една кенийка – Шарон Локеди, с 2:27:33 ч. Обири е трикратна световна шампионка (два пъти на открито и веднъж в зала) и многократна олимпийска и световна медалистка от състезания на писта. Тази година тя жъне успехи в маратонските бягания, в състезания от веригата на Големите маратони, като спечели в Бостън, а сега и в Ню Йорк.

Share Button