Президентът на БФЛА Иван Колев, олимпийската шампионка Тереза Маринова и министри откриха център за хвърляния в НСА „Васил Левски“

Новият президент на Българска федерация лека атлетика Иван Колев, олимпийската шампионка на троен скок от Сидни 2000 Тереза Маринова и ръководителят на катедра „Лека атлетика“ към Национална спортна академия проф. Марин Гъдев бяха сред гостите на откриването на новоизградени и реновирани учебно-спортни съоръжения – част от материалната база на висшето училище. Откриването бе на 2 ноември 2023-а, сред новоткритите обекти бе и новия център за хвърляния.

Ръководителите на три от министерствата, с които Национална спортна академия си сътрудничи активно, участваха също в официалното откриване – проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката, доц. Димитър Илиев – министър на младежта и спорта и Зарица Динкова – министър на туризма, а домакин бе проф. Николай Изов – ректор на НСА.

Министри, акедмичното ръководство на НСА, преподаватели от катедра „Лека атлетика“и студенти в новия център по хвърляния

Центърът за хвърляния (гюле, диск, копие и чук) вече е заобиколен с нова писа и тартанови настилки със син цвят. През 2011-а съоръжението плюс централния стадион на НСА бяха домакинина Европейската купа по зимни хвърляния, където бе поставен световен рекорд за юноши на копие за юноши под 20 години.

 Със син цвят на тартана е направен и бившия стадион за скокове, а планът на ръководтсвото на НСА е след година да стартира и реновирането на Централния стадион, който домакинства национални шампионати и турнири вече повече от две десетилетия. В момента учебното заведения прави мащабен ремонт и на покритата атлетическа писта, която също бе посетена официалните гости.

Посещение в покритата атлетическа зала в НСА, която се ремонтира

С финансиране, осигурено от Министерството на образованието и науката, Академията вече разполага и със Зала за иновативни образователни технологии, оборудвана по най-съвременните стандарти.

Новата зала ще бъде от изключителна полза за обучение и дейности по различни проекти, инициативи и онлайн събития, като предоставя работни станции на разположение на преподаватели и студенти убеден е неговият ръководител доц. Иван Славчев, който представи функционалностите на съоръжението.

В красивата заседателна зала на НСА

Залата за вдигане на тежести също посрещна гостите напълно обновена. Реновацията е осъществена по програма на Министерството на младежта и спорта, обяви проф. Изов. От своя страна министър Димитър Илиев изрази благодарност към академичното ръководство за активната работа по модернизиране на учебно-спортната база, което е от изключително значение за изграждането на успешни спортисти, треньори и спортни педагози в страната ни. С признателност за подкрепата на всички институции, спомогнали за осъществяване на процеса по модернизиране на учебно-спортната база на НСА, ректорът обяви за завършен и третия етап от реновацията на студентско общежитие бл. 61, част от което се стопанисва от Академията.

Гостите останаха впечатлени от експонираните реликви в Образователния и олимпийски център и разгледаха Заседателната зала.

Състезание по мятане на диск в центъра
по хвърляния на турнира „Нови звезди“ през май 2023
Share Button