Батоклети мечтае да стане професионална спортистка

Всеки ден в 6:30 сутринта талантливата италианка Надя Батоклети излиза за първата си тренировка за деня.

Тя е свикнала да го прави, още повече, че няма много други възможности, защото всеки ден точно в 8:30 часа започват лекциите по инженерство и архитектура в университета в Тренто и завършват в 18:30 ч.

За да се справи, европейската шампионка за девойки под 23 години на 5000 м поддържа железен режим и води монашески начин на живот.

Мечтата й е, когато завърши университета, да се пробва и като професионална спортистка, за да постигне по-значими успехи на големи първенства.

Като се има предвид произходът на родителите й, това не е изненада. Бащата на Батоклети, Джулиано, беше световен бронзов медалист за юноши под 20 години на 5000 м през 1994 г., има и лично на полумаратон под 60 минути. Майка й, Джавара Садуги, има личен рекорд на 800 м 2:01.

Баща й е едва на 24 години, когато Надя се ражда. Това е причината тя да израсне край спорта, Започва да се занимава с лека атлетика на седемгодишна възраст, като я съчетава с други спортове като тенис и плуване. Баща й Джулиано остава неин треньор и днес, може често да бъде видян да я подкрепя по време на тренировките, карайки колело.

“Ценно е за мен, защото наистина искам семейството ми да ме следва по целия свят“, казва Батоклети. “Баща ми ме разбира и аз него. Треньорът не е някой, който просто пише тренировките. Това са хора, които те разбират, които те следват, които ти позволяват да бъдеш себе си – не само като спортист, но и като човек.”

Заради следването си Батоклети е принудена да прави някои компромиси. Тренировъчният й обем е под този на много от нейните конкурентки. Обикновено е 80-90 км на седмица, като през зимата стига 110 км. Тя посещава фитнес залата веднъж седмично по време на подготвителната фаза, но не и през състезателния сезон.

Когато няма ангажименти към университета, Батоклети често ходи във Фонт Ромеу във френските Пиренеи за тренировки на висока надморска височина. Именно там тя се подготвяше, преди да подобри италианския рекорд на 5000 метра на Диамантената лига в Лондон през юли, когато бяга 14:41.30 мин.

Share Button