Матия Фурлани и Ангелина Топич са Изгряващите звезди на Европейската атлетика

Скачачи бяха обявени за „Изгряващи звезди“ на Европа на церемония на Европейската атлетика на 21 октомври във Вилнюс, Литва.

Европейските шампиони за юноши и девойки Матия Фурлани (Италия) и Ангелина Топич (Сърбия) спечелиха приза след много силни резултати и класирания през годината.

Фурлани взе златото на скок дължина на еврошампионата в Йеруслалим със сантиметър пред българина Божидар Саръбоюков с 8.23 срещу 8.22. Преди това 18-годишният италианец постигна личен рекорд 8.24 и скочи 8.44 с вятър над допустимото на турнири в Европа.

Топич, която навърши 18 години на 26 август 2023, направи 22 състезания на скок височина през годината, като в 10 от тях скочи 1.94 или повече. Ангелина завоюва европейската титла в Йерусалим, подобри рекорда на Сърбия за жени до 1.97  на „Диамантената лига“ в Париж и повтори същия резултат в Брюксел, за да подпечата олимпийската си виза.

През 2024-а година Матия Фурлани и Ангелина Топич също ще бъдат сред юношите и девойките, което ще има даде възможност и да участват на световното първенство за тази възраст в Лима, Перу.

Снимки: Европейска атлетика

Share Button