Пирдоп 2023: Берое с титли при най-малките бегачи

Националният шампионат по крос кънтри се проведе на 21 октомври в Пирдоп и разпредели последните шампиони на България за 2023-а. На трасето в Пирдоп ще бъде и балканския шампионат по крос кънтри, който е след три седмици на 11 ноември.

В най-малките възрастови групи момичетата и момчета под 16 години победите бяха за атлети от „Берое“ – Стара Загора.

37 момичета стартираха на 2000 м при момичетата.

Родените през 2010-а година близначки Алис и Зара Илиеви (Берое), както и връстника им Мария Трайкова (Тракия – Пловдив) изненадаха по-големите каки със страхотна форма и заформиха призовата тройка.

Алис (вляво) и Зара с медалите от националния шампионат по крос кънтри

Алис показа най-силен финален спринт и завоюва титлата със 7:19, а сестра й Зара се класира трета със 7:27. Между тях бе Трайкова със 7:26.

Една от фаворитките Симона Гочева (Лидер – Нова Загора) завърши четвърта на секунда от медала със 7:28.

Стилиан Александров (вляво) и Светлозар Колев по трасето в Пирдоп

Стилиан Александров (Берое) и Светлозар Колев (Мисиониос – Търговище) бягаха рамо до рамо на 3000 м при момчетата и още от началото се откъснаха от останалите. Александров успя да надбяга специалиста по ориентираме Колев във финалните метри с 9:43 срещу 9:44. Ангел Дарандашев (Атлетик 90 – Луковит), който е една година по-малък от тях, не успя да издържи на темпото им, но нямаше проблем с третото място с време 10:10. 36 момчетата завършиха на тази дистанция.

Снимки: БФЛА, списание „Атлетика“

Share Button