Пирдоп 2023: Йоло Николов и Милица Мирчева споделиха опита си в семинар преди националния шампионат по крос кънтри

Йоло Николов и Милица Мирчева бяха лектори в семинар за бяганията на 20 октомври в Пирдоп, където ден по-късно (21 октомври) ще се проведе националният шампионат по крос кънтри, а на 11 ноември и балканското първенство по тази дисциплина.

Николов е наставник на едни от най-добрите български бегачи, а в момента при него се готвят Милица Мирчева, Иво Балабанов и Мартин Балабанов. С постиженията на Милица Йоло държи националните рекорди на 10 000 м, полумаратон и маратон при жените, както рекорда на 3000 м стипълчейз при мъжете, който е на Митко Ценов – също негов възпитаник. Състезателите на Николов, който също е бивш национален състезател и балкански шампион, са донесли няколко медала от европейски първенства по крос кънтри.

Милица е първата българка участвала на маратон на олимпийски игри, вицешампионка на Европа по крос кънтри за девойки под 23 години, както и участничка на маратоните на последните две световни първенства в Орегон 2022 и Будапеща 2023.

Николов и Мирчева разказаха за методите си на подготовка, тренировъчния си режим, огромните ползи от рационалното хранене и значението на съня за възстановяването на бегачите, както и за опита натрупан от стотиците дни прекарани в тренировъчни лагери в Кения през последните години и контактите им с най-добрите бегачи в света. Йоло направи интересна съпоставка с африканските, европейските и американските школи и тренировъчни системи и навици.

Милица разказа за най-трудния маратон в живота й в Подгорица на 25 октомври 2015-а, когато покрива норматива за олимпийските игри в Рио 2016 с 2:44:23. Тогава тя иска да се откаже още на 25-ия километър, но Николов не й разрешава и така тя сбъдва олимпийската си мечта за историческото първо участие на българка на маратон на най-значимото спортно събитие в света.

Към дискусията се присъедини и националният рекордьор на 2000 м, 3000 м, 5000 м и 10 000 м Евгени Игнатов, който сподели опита си като състезател. Игнатов, който е президент на един от най-големите атлетически клубове у нас – „Дунав“ – Русе, сподели, че от 2017-а година насам практикува и треньорската професия и разказа за опита си със световния шампион на 1500 м при параолимпийците – Християн Стоянов.

Десетки треньори и състезатели от цялата страна бяха сред слушателите на семинара, а на 21 октомври повечето от тях ще участват в националния шампионат по крос кънтри.

Share Button