Парични премии ще се раздават за първи път на европейско първенство по лека атлетика

Съветът на Европейската атлетика се събра за 171-и път в столицата на Литва – Вилнюс на 18 октомври 2023-а и взе историческо решение за развитието на олимпийски спорт на Стария континент.

Членовете на Съвета гласуваха да се дадат парични премии за най-добрите атлети на Европейските първенства на открито, като структурата на премиране ще бъде обявена на по-късен етап.

Това ще се случи за първи път от създаването на тези състезания през 1934-а година.

За парични стимули на европейските първенства се говори от десетилетия, но едва когато българинът Добромир Карамаринов пое редовното управление на Европейската атлетика през април 2023-а това вече стана факт. Карамаринов управлява атлетиката в Европа от март 2020-а, когато предишния президент Свен Арне Хансен (Норвегия) покучи удар и през юни 2020-а почина. Българинът преведе Европейската атлетика през кризата на пандемията от коронавирус и през тази година спечели редовните избори за президент на олимпийски спорт номер едно в Европа.

Примо Небиоло въведе паричните бонуси в Световната атлетика през 1997-а

Световната атлетика под названието ИААФ (Международна федерациуя на атлетическите федерации) започна комерсиализирането на световните първенства през 1995-а под ръководството на италианеца Примо Небиоло. На световните първенства в Щутгард 1993 и Гьотеборг 1995 шампионите получаваха по един автомобил „Мерцедес – Бенц“, както един от притежателите бе Стефка Костадинова, която спечели световната титла на скок височина за втори път в кариерата си през 1995-а.

ИААФ въведе паричните премии през 1997-а година на световното първенство в Атина, Гърция и на последните планетарни шампионати първите осем получаваха парични премии до осмо място, а бонуса за световен рекорд е 100 000 долара.

Предстои Европейската атлетика да обяви паричните премии за европейското първенство в Рим, Италия, което е от 7 до 12 юни 2024-а – 50 дни преди началото на атлетиката на олимпийските игри вПариж.

Радвам се, че можем да обявим, че за първи път ще се раздават бонуси за представяне на Европейско първенство по лека атлетика. Това е историческо решение.

Предоставянето на тези премии за отлични постижения ще поощри допълнително най-добрите състезатели в Европа да участват в Рим през следващото лято, но също така ще допринесе допълнително и за интереса от страна на фенове и на медии, а това ще даде още по-голяма стойност на шампионата.

Ще продължим да инвестираме устойчиво във всички състезания под наша егида и в мероприятия, които да помогнат за развитието на леката атлетика. С това историческо решение на Съвета искаме да повишим атрактивността на най-голямото събитие в нашия календар, но без да пренебрегваме другите ни важни ангажименти„, заяви президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов.

Share Button