Променят масовия старт на Wizz Air София маратон

Юбилейното 40-о издание събира над 4000 атлети на 8 октомври в столицата

Променен масов старт ще предложи юбилейно 40-о издание на едно от най-мащабните и популярни у нас спортни събития. За първи път организаторите включват в програмата на Wizz Air София маратон бягане на 5 км. Дистанцията е експериментална и ако се одобри от стартиралите в нея, от следващата година ще стане състезателна, с което се цели повече атлети да изпитат тръпката от надпреварата в големите атлетически събития. Досега известните като FUN RUN масови бягания бяха на 3 км, като тази надпревара бе възстановена в София миналата есен след две годишно прекъсване заради пандемията.

Останалите дистанции на софийския маратон се запазват както досега със старт-финал отново са на площад „Александър Батенберг“. Първи точно в

9.30 ч. ще потеглят „класическите“ маратонци на 42.195 км,

в 9.45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км,

в 10.00 ч. тръгват бегачите на 10 км, в 10.15 ч. е масовият старт

и веднага след това този на хората с трансплантации. Отново по трасето ще потеглят и участниците от Паракидс, които подпомагат хората със специфични потребности и тези в инвалидни колички.

Очаква се на старт да застанат близо 4000 участници.

Онлайн регистрацията приключи на 24 септември, а получаването на стартовите номера и късната регистрация за състезанието ще започне на 5 октомври до 7 октомври в офиса на състезанието, който се намира в специално изграден – МАРАТОН ЕКСПО 2023 в градинката пред театър Иван Вазов, непосредствено до старта на Уиз Еър София Маратон.

До момента са записани участници от 50 държави, сред тях за първи път представители на Сан Марино, Колумбия, Австралия и др.

И тази година една дузина елитни маратонци ще поведат колоната. Очаква се участието на 12 класни атлети, предимно от Кения, Етиопия, Мароко, Алжир и др., организаторите все още уточняват имената и подробности за визовия режим. Заявките на българските маратонци също ще станат известни в началото на октомври. Всички те отново ще атакуват рекордите на трасето и държавните рекорди. Преди две години единствено дъждът и студеният вятър попречиха на Милица Мирчева да счупи националния рекорд, като само куриозната една секунда я лиши от върховото постижение.  Въпреки това Мирчева получи най-много аплодисменти и поздравления за невероятната битка и резултата който регистрира, като остави след себе си 4 представителки на елитната кенийска школа в маратона.

Организаторите планират Специален старт за хора с трансплантации, който да бъде веднага след потеглянето на участниците в останалите дистанции. По предварително заявки ще се включат над 30 бегачи с трансплантации, като редом до тях ще бъдат техните следящи за здравето им лекари и медицински лица. По този начин организаторите спазват традицията да разширяват социалната кауза на маратона.

Wizz Air София маратон ще се състои за пети пореден път по новото трасе, което е много по-удобно за участниците, маршрутът преминава през знакови за града ни места и сгради. Всичко това спомага емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и привлекателен вид, с което да отговори на световните стандарти. Новият маршрут с дължина 21 км преминава през основните символични за столицата места, с което спомага за бързо развиващия се, особено сред младите хора по света спортен туризъм. Многобройните участници ще могат да бъдат приветствани от десетки хиляди покрай трасето, което се вие през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

Общият награден фонд е близо 60 000 лв., с премии ще бъдат отличени най-бързите в трите състезателни дистанции и при ветераните в класическия маратон. Ще има и специални бонуси за най-предно класиралите се родни атлети.

Националната телевизия ще излъчи маратона директно по БНТ 3.

Огромен интерес предизвиква и специалната „Арка на победителя“, която ще бъде изградена в зоната на старт/финала. По традиция през целия ден пред нея участници и зрители се фотографират за спомен, правят се селфита и се събират автографи от героите на маратона. Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

И тази година маратонът е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“. Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раничка, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с изящен паметен медал като спомен от участието в събитието – тази година той е със стилизирано изображение на Народното събрание.

За пета поредна година Wizz Air София маратон е номиниран с „Бронзов етикет“, като е  включен в календара на Световната атлетика – Международната Асоциация на Атлетическите Федерации  и в календара на AIMS – Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2023 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – класацията на Европейската атлетика за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking – Ванда Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани.

Share Button