Карл Люис посети България

Това е второто посещение на великия атлет в България, след участнието му в шоуто на Слави Трифонов преди почти две десетителия.

Един от най-великите спортисти в историята на леката атлетика и олимпийския спорт Карл Люис бе на посещение в Пазарджик на 23 и 24 септември по случай откриване на новата атракция в града – „Градината на света“.

Карл Люис и Ивет Лалова-Колио в Пазарджик

Карл Люис пристигна като посланник на щафета „Пробег на мира“ на фондацията на името на индиеца Шри чинмой, а в Пазарджик вече го чакаше най-известният български спортист – футболистът Христо Стоичков, най-бързата българка Ивет Лалова-Колио, кметът на община Пазарджик Тодор Попов и над 1000 души, който искаха да се докоснат до легендата. Лалова-Колио пое факела, който символизира „Пробега на мира“ и също бе обявена за един посланниците на инициативата.

Карл Люис и Габриела Петрова

Люис се срещна и със световната шампионка на троен скок за девойки под 20 години от Тампере 2018 – Александра Начева и спортист номер едно на България за 2015-а Габриела Петрова, която е европейска шампионка за девойки под 23 години на троен скок от 2013-а.

Карл Люис с треньора Атанас Атанасов, Габриела Петрова, Веница Атанасова и Ивет Лалова-Колио

Карл Люис е деветкратен олимпийски шампион на 100 м, скок дължина и щафета 4х100 м. Взима четири поредни олимийски титли на скок дължина от игрите в Лос Анджелис 1984, Сеул 1988, Барселона 1992 и Атланта 1996. В първите си олимпийски игри в Лос Анджелис 1984 печели четири олимпийски титли на 100 м,  200 м, скок дължина и щафета 4х100 м. 62-годишният американец има и осем световни титли.

В момента Люис е треньор на атлети, а през август бе почетен гост на световното първенство по лека атлетика в Будапеща, Унгария.

Share Button