Шабан Мустафа с нови победи на планинско бягане и световна титла при ветераните

Многократният шампион на България на планинско бягане и маратон Шабан Мустафа отново напомни за класата си на световното първенство по планинско бягане за ветерани от 15 до 17 септември в Португалия.

В неделя (17 септември) на предизвикателното трасе в Понта до Парго на остров Мадейра Шабан измина дългата дистанция от 32 км за 2:11:52 ч. и победи в категория над 45 години, като дори изпревари по-младите участници в категории над 35 години и над 40 години.

45-годишният българин има личен рекорд на маратон от 2:24:39 и десетки пъти е участвал в разлини гарнитури в националния отбор по маратон, полумаратон, крос кънтри и планинско бягане.

Мустафа работи като отговорник за спорта в община Сунгурларе, където има музей с многобройните му награди. Благодарение на неговите усилия в Сунгурларе няколко пъти се проведе национален шампионат по крос кънтри, планинско бягане, крос „Сунгурларска долина“, кругове от веригата „Рън България“ и семинари по „Детска атлетика“.

Веднага след завръщането си от Мадейра Шабан Мустафа бе приет от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев, който го награди с плакет и сподели пред него: „Вие сте вдъхновение за хората в зряла възраст и показвате, че възрастта няма значение, когато човек има воля. България има нужда от мотиватори като Вас“.

Share Button