Християн Стоянов за пътя до успеха: Навиците, които си създавате днес, определят какви ще бъдете утре

Двукратният световен и вицешампион от параолимпийски игри е лице на кампанията „Здраве без цигари“

          Искате ли да бъдете здрави, успешни и щастливи? – попита параолимпиецът Християн Стоянов пълната с ученици зала на Училището по европейски езици „Св. Константин–Кирил Философ“ в град Русе.

На вашата възраст  бях супер дребен, слаб, изгърбен и на всичкото отгоре и еднорък. Сега все още съм много слаб, но вече не съм изгърбен. Все още съм еднорък, но пък имам SIXPACK на корема. Храня се както трябва, не пуша, не пия алкохол и благодарение на това съм два пъти световен шампион, имам красива съпруга и се чувствам щастлив.“ – набързо резюмира Християн своя живот пред притихналите тийнейджъри, преди да им разкаже как вместо да се съжалява, отчайва и предава на зависимости от цигари, алкохол или други стимуланти, е направил важния избор да спортува и да постига непостижимото, да бъде успешен човек.

          Срещата на Християн Стоянов с възпитаници на Училището за европейски езици в Русе бе част от кампанията „Здраве без цигари“ по повод 10-ата годишнина от съществуването на сайта „Здраве да е“. Инициативата се състоя, благодарение на ръководството на училището, и лично на директора г-жа Добромира Николова, която прегърна идеята и приветства лекоатлета. Когато Християн бе поканен да стане лице на кампанията, откликна веднага, защото освен че е шампион, той е и вдъхновител за много подрастващи със своя собствен избор, с волята и дисциплината си, с целите, които си поставя и с постиженията си. Фактът, че на Параолимпийските игри в Токио през 2021 г. българинът успява да грабне среброто, след като година по-рано претърпява операция на апендикс, преболедува и Ковид, след което на практика е трябвало да започне подготовката си отново, силно респектира присъстващите младежи, които поискаха да узнаят повече за предизвикателствата и положените усилия от Християн.

          Именитият спортист отдаде заслуженото и на своя треньор Евгени Игнатов, който също присъства на  събитието. Националният рекорд на Игнатов от 1986 г. на 5000 метра още не е надминат от български лекоатлет, той държи и още редица рекорди, а Християн му има пълно доверие. „Доверие“, „вяра“, „дисциплина“, както стана ясно, са в основата на неговата мотивация за развитие. Включително и за другата му страст – комуникацията, заради която е студент в СУ „Св. Климент Охридски“ по специалността „Връзки с обществеността“.

          Освен с личните си избори и постижения Християн Стоянов спечели младежката аудитория и със съвети как физическите занимания могат да им помогнат да са здрави, да направят силни мускули и хармонично тяло. „Няма нужда да прибягвате до цигари, алкохол или дрога, за да имате самочувствие, да се чувствате яко и да правите впечатление“, каза той, като подчерта, че тренировките освен всичко друго борят депресията и те правят щастлив, а ангажираността и стремежът към постижения изгражда характера и ти печели уважението на околните.

          В края на срещата лицето на кампанията „Здраве без цигари“ раздаде автографи и се снима с развълнуваните ученици. Инициативата на сайта “Здраве да е“ продължава до края на месеца с публикации по темата, като целта е повече хора да осъзнаят безполезността и вредата от тютюнопушенето. Или както каза Християн: „Навиците, които си създавате днес, определят какви ще бъдете утре. Създайте си полезни навици!“ 

*

“Здраве да е“ подкрепя инициативата на Европейската комисия „Европа без тютюн“, чиято цел е до 2030 г. да се похвалим с първото европейско поколение без цигари.

Share Button