Хисаря 2023: Уроци по спринт и препятствия от Петя Пендарева и Живко Виденов в „Атлетическа академия за деца“

Учебната година за около 200 български деца започна на 15 септември на стадион „Крепост“ в град Хисаря с уроци по спринт и препятствия с двама от най-добрите в тези дисциплини в историята на българска атлетика – Петя Пендарева и Живко Виденов.

Двамата топ атлети от близкото минало запознаха децата в „Атлетическа академия за деца“ с някои тънкости на спринта и припомниха основни правила на тези атрактивни дисциплини като задължителното начало от нисък старт и бягането в собствен коридор.

Пендарева показа как се стартира от блокче, а по-късно всички деца опитаха ниския старт. Виденов разказа на децата за истинските препятствия и им показа техника, която те се опитха да използват на детски препятствия.

Всички групи се събраха за щафета на качествената писта на стадион „Крепост“.

Пендарева и Виденов също работят с деца съответно в Казанлък и София. 52-годишната Петя е два пъти финалистка на световни първенства в зала на 60 м и два пъти заема шестото място. Вицешампионка на Европа на 60  в зала през 2000-а година в Гент, Белгия с лични рекорди – 60 м – 7.04, 100 м – 11.12 и 200 м – 22.78. Виденов, който е на 46 години, държи българските рекорди на 60 м с препятствия в зала със 7.62 и на 110 м с препятствия с 13.33.

В „Атлетическа академия за деца“ участваха 200 подрастващи атлети от София, Хасково, Карнобат, Стара Загора, Разград, Плевен, Дряново, Казанлък, Враца, Перник, Видин, Мездра, Благоевград, Нови пазар, Варна, Бургас и Монтана, както и деца от Хисаря.

Share Button