Хисаря 2023: Валентин Андреев и Лъчезар Вълчев демонстрираха уменията си в „Атлетическа академия за деца“

В първия ден (14 септември) на спортния лагер по програмата „Атлетическа академия за деца“ в Хисаря демонстрации направиха Валентин Андреев и Лъчезар Вълчев. Двамата национали – рекордьори и медалисти от големи шампионати показаха упражнения пред стотици деца от цялата страна, които участват в лагера.

Сутрешното занимание бе посветено на хвърлянията и рекордьорът ни на чук за юноши – Валентин Андреев проведе начално обучение лично на всяко дете в една от най-сложните атлетически дисциплини. За целта Андреев използва безопасни 350-грамови гумени уреди специално изработени за деца.

В заниманието се заформи импровизирано състезание, което бе спечелено от Пламен Митков (Радуканови – Видин) – национален шампион на многобой при момчетата под 14 години.

Андреев продължи импровизираната си лекция с демонстрации на диск, гюле и копие, а след това даде индивидуални съвети на около 20 млади атлети. Така младите таланти се запознаха с четирите основни видове хвърляния.

В следобедната сесия в ролята на лектор на децата бе европейският шампион на троен скок за юноши под 18 години – Лъчезар Вълчев.

Атлетът от Разград също сподели опита си в една от най-българските дисциплини – тройния скок. Децата, разделени на отбори, се надскачваха, а отново най-добрите се състезаваха индивидуално на троен скок от място. Васил Антонов (Радуканови – Видин) спечели надпреварата, но Вълчев го надскочи под ръкоплясканията на децата.

След състезанието Лъчезар показа упражнения за стречинг за разпускане,  раздаде автографи и се снима с част от отборите.

Организацията на всички занимания на този ден ден се проведе под ръководството на Андрей Рангелов – един от лекторите по програмата „Детска атлетика“.

В петък (15 септември) заниманията започват в 10.30 часа под ръководтвото на легендарната българска спринтьорка Петя Пендарева и националния рекордьор на 60 м с препятствия и 110 м с препятствия – Живко Виденов, а Лъчезар Вълчев, Божидар Саръбоюков и Ирен Саръбоюкова ще занимават децата със скокове в следобедните часове.

В „Атлетическа академия за деца“ участват 200 подрастващи атлети от София, Хасково, Карнобат, Стара Загора, Разград, Плевен, Дряново, Казанлък, Враца, Перник, Видин, Мездра, Благоевград, Нови пазар, Варна, Бургас и Монтана, както и деца от Хисаря.

Снимки: БФЛА

Share Button