Фейт Кипйегон: Тича боса от нейното село до града, учител я преби, но стига до върха

Невероятната история на кенийката Фейт Кипиегон

Преди малко повече от месец, когато счупи третия световен рекорд в третата дисциплина и всичко това в рамките на само 50 дни, Фейт Кипиегон каза невярващо: „Не знам как се справям с всичко това, но просто ми се получава„.

Тя продължи с чудесата и на световното първенство в Будапеща и няма съмнение, че 29-годишната кенийка е най-голямата звезда на пистата това лято.

Всичко, което Фейт направи от 2 юни до 26 август, т.е. само за 86 дни, ще бъде записано в историята на Царицата.

На 2 юни във Флоренция тя стана първата жена в историята, която слезе под 3:50 (3:49.11) в основната си дисциплина – 1500 метра, в която отдавна е най-великата за всички времена. Това беше само прелюдия към невероятната история, която последва седмица по-късно в Париж.

След повече от осем години тя реши да се пробва на 5000 метра, за да види има ли смисъл да се отдаде по-сериозно на тази дисциплина след олимпийските игри. Как свърши този тест? Нов световен рекорд!

В компанията на предишната №1 Летесенбет Гидей (Етиопия) тя избяга разстоянието за нереалните 14:05.20. Историята не свърши дотук – в Монако на 21 юли Кипиегон направи най-добрия резултат в историята в състезанието на една миля. Вярно е, че не е олимпийска дисциплина, но тези състезания имат дълга традиция и с 4:07.64 кенийката подобри предишното върхово постижение с почти пет секунди!

Така мотивирана и уверена в себе си, Фейт пристига в Будапеща и пренаписа историята. Първо, тя спечели третата си титла на 1500 метра, което никоя жена не е успявала досега.

Това е нейният пети пореден медал в тази дисциплина, което, както се досещате, никой друг не е правил.

Черешката на тортата дойде в събота вечерта на 26 август, когато тя ликува на 5000 метра (14:53.88) и стана първата лекоатлетка с трофей в тези две дисциплини на едно и също световно. При мъжете това успя да направи само американецът от кенийски произход Бърнард Лагат в Осака през 2007 г.

Фактът, че тя пробяга последната обиколка за 56.59, дори по-бързо, отколкото на 1500 м (56.63), а финалните 200 м за 27.12 секунди показва колко безумно бърза е била на финала. В състезание на 5000 метра…

Да напиша история и да спечеля два златни медала е това, за което мечтаех. Бях търпелива, чакайки да дойде времето, когато мога да счупя световни рекорди и да спечеля два златни медали. Мечтата ми току-що се сбъдна и се чувствам невероятно. Натиснах себе си до краен предел и ще продължа да го правя„.

Дори великата Сифан Хасан, жената, спечелила титлите от 1500 до 10 000 м, а тази година бе недостижима и на Лондонския маратон, нямаше отговор на формата на Фейт. Ето колко могъща е Кипиегон.

Нейната история е в много отношения типична кенийска. Тя израства като осмо от девет деца в долината Рифт и тича боса от ранна възраст. Нещо повече, тя постигна и първите си големи успехи, бягайки боса, на СП 2010 по крос кънтри, на 16 години завърши четвърта при юношите и беше част от отбора на Кения, който извоюва златото.

Година по-късно в Пунта Умбрия също е без конкуренция за индивидуално злато при девойките, като отново бяга без маратонки.

Тичах боса от моето село до началното училище. В Кения училищата са толкова далече, че винаги тичаш, за да стигнеш навреме. Обичах да бягам от малка, но никога не съм мислила, че един ден ще стана олимпийска шампионка„, призна тя по-рано тази година.

Авторката на книгата „Да бягаш с кенийците“ Адхарананд Фин разказа на Al Jazeera удивителна история.

Спомням си, че четох във вестник как веднъж Фейт за малко да пропусне националните квалификации, защото била жестоко бита от учител в училище. За щастие тя все пак бяга и по-късно печели злато за девойки на световното първенство по крос кънтри„.

Преди пет години атлетката роди дъщеря, която днес е център на нейния свят и основната й мотивация. Една от основните й мисии е да мотивира жените и да им покаже, че е възможно да се успее в спорта и след раждане. Тя е най-доброто доказателство, като майка е още по-успешна от преди.

Текст: btv.bg

Снимки: Ивайло Дончев

Share Button