Радина Величкова е балканска шампионка на скок дължина, Саръбоюкова и Бозукова с медали

Балканският шампионат за юноши и девойки под 18 години се проведе в Сивас, Турция на 2 септември.

Българските атлети завоюваха титла и общо пет медала благодарение на три атлетки.

Радина Величкова победи убедително на скок дължина с 6.29 и зае второто  място на 100 м с 11.52 (2.7). 15-годишната пловдивчанка отстъпи само на Вита Пенезич (Хърватия) и то само с една стотна от секундата – хърватката финишира за 11.51. Времето на Величкова щеше да е нов национален рекорд, но попътеният вятър бе по-силен от допустимото за официален резултат. Рекордът за девойки под 18 години засега остава 11.5 на Вяра Георгиева от 1994-а.

Отляво: Радина Величкова, Петя Бозукова и Ирен Саръбоюкова загряват на стадиона в Сивас преди да спечелят пет медала за България

Ирен Саръбоюкова зае второ място на коронната си дисциплина скок височина с резултат – 1.77 и само Марина Ковтунова (Украйна) е бе по-добра от нея с 1.80. Успоредно със скока на височина Ирен се състезаваше и на скок дължина, където регистрира 6.03 за бронза. Резултатът й щеше да бъде личен рекорд, ако отново не бе попътния вътър над допустимото – 2.7 м/с.

Петя Бозукова взе другият бронзов медал за България с резултат 12.31 на троен скок.

Отлично се представиха и Димо Андреев – чук (5 кг) – 68.68 и Михаела Иванова – троен скок – 12.16, които заеха четвъртите места в техните дисциплини.

Шампионът на десетобой и национален рекордьор на седмобой в зала за тази възраст Момчил Поптолев победи в първата серия на 400 м с личен рекорд – 49.73 и се класира на шесто място в общото класиране като остана на 0.73 сек. от бронзовия медал.

Share Button