Будапеща 2023: Милица Мирчева: Температурата ми на финала беше 40 градуса

Милица Мирчева бе третият български атлет, който участва на световното първенство в Унгария след Тихомир Иванов (скок височина) и Божидар Саръбоюков (скок дължина). Милица бяга на маратона сутрината на 26 август и завърши за отличните 2:36:45 ч. в горещото време в Будапеща.

Така Мирчева стана единствената българска атлетка, която участва на последните две световни първенства в Орегон 2022 и в Будапеща 2023.

Веднага след финала в Будапеща българката бе посрещната от медицински екип, който вкара националната рекордьорка в бяганията в ледена вана, за да охлади температурата на тялото й, а половин час след това Милица разказа подробности за състезанието и състоянието й пред българските медии в унгарската столица.

Беше много интересно състезание и бях много подготвена за него. Чувствах се много добре здравословно. Времето обаче бе много тежко за маратон. Мисля, че при по-тежки условия не съм участвала. Последната обиколка от 10 км ми беше най-тежко и след финала се оказа, че съм вдигнала много висока температура и се наложи да ме охлаждат с лед. Медицинският екип каза че са ми измерили температура от 40 градуса. В последните километри се чувствах много зле и ми се гадеше. Много атлетки, които са по-бързи от мен не издържаха и ги победих, а други се отказаха. Условията не предразполагаха за оптимално бягане. Имах тренировки в топло време, но не бях готова за горещини като тази. Искам през декември или януари и февруари да избягам някои бърз маратон на равно и при хладни условия. Сега ще почина малко и започвам отново подготовка.“

Share Button