Будапеща 2023: Шоуто на Тамбери подлуди феновете на скока на височина и прекъсна победната серия на Баршим

Приятелството на Джанмарко Тамбери (Италия) и Мутаз Еса Баршим (Катар) е знаково за света на атлетика след като двамата споделиха олимпийската титла на скок височина в Токио 2020.

На 22 август в Будапеща Тамбери прекъсна серията от три поредни световни титли на Баршим със страхотно шоу на финала на дисциплината на световното в Будапеща.

Двамата започнаха лошо с фаулове на 2.25, но преодоляха височината от втори опит, след което превзеха 2.29 и 2.33 от първи опит.

През това време Джуван Харисън (САЩ) нямаше грешка на 2.25, 2.29 и 2.33.

Ключовата височина, която реши медалите бе 2.36. Тамбери направи своя удар от първи опит, а Харисън също я прескочи, но от втори. Баршим не успя и се задоволи с бронза.

Луис Заяс (Куба) и Тобиас Потие (Германия) също покориха 2.33, но с повече фаулове са съответно четвърти и пети.

15-минитнуто шоу на Тамбери започна след третия фаул на Харисън, с което италианецът вече беше световен шампион. Първо 31-годишният Тамбери отиде да поздрави стотиците италианци  и хилядите фенове около сектора за скок височина.

След това заедна с Баршим с малкия му син си играха на скочището, а после помоли съдиите да вдигнат летвата на 2.40 за последния му скок, които не успя да завърши, но продължи с веселото настроение като кръстосваше трибуните, пистата и микс-зоната преследван от десетки фотографи и телевизионните камери.

32-годишният Мутаз Еса Баршим бе световен шампион от Лондон 2017, Доха 2019 и Орегон 2022, а има и сребро (Москва 2013) и бронз (Будапеща 2023) от световни първенства.

Снимки: Ивайло Дончев

Share Button