Будапеща 2023: Световен рекорд – Олаф Брокман е отразил 37 световни първенства за мъже и жени

На старта на световното първенство в Будапеща австрийският журналист Олаф Брокман записа пореден рекорд.

Австриецът е единственият журналист посетил и отразил всичките 19 световни първенства по лека атлетика за мъже и жени на открито и всички 18 световни шампионати в зала, като летоброенето започва през 1983-а година в Хелзинки.

Олаф е личен приятел на много от топ атлетите, но особенно топли са отношенията му със световният рекордьор на маратон Елиуд Кипчоге (Кения) и единственият човек с олимпийски титли на 400 м и 800 м – Алберто Хуанторена (Куба).

С Кипчоге Брокман прави обширен материал за начина му на тренировка и живот в Кения като прекарва няколко седмици там. Няколко години по-късно той е пресаташе на Елиуд по време на знаковото бягане на маратон под 2 часа на кениеца във Виена – града в който живее Олаф.

С Хуанторена приятелството му е още по старо и вече има 46 годишна история. През 1977-а година младият, тогава, Олаф Брокман отразява Световната купа по лека атлетика, където кубинецът отново печели 400 м и 800 м. На интервюто с него Хуанторена е стиснал юмрук, докато говори. Следва традиция тази снимка с двамата да се повтаря всяка година до ден днешен.

Олаф Брокман е и запален фотограф, а снимките му в различни жанрове. Той е обиколил и повечето страни в света, а много от историите и фотосите му може да намерите в личната му Фейсбук страница.

Олаф Брокман получава номер 25 от Добромир Карамаринов (президент на Европейската атлетика) – толкова са европейските първенства, на който е присъствал
И още едно уникално постижение – Брокман е един от малкото хора присъствали на олиомпийските игри в Мюнхен през 1972-а и европейското първенство в Мюнхен през 2022-а
Share Button