Медалистите от Йерусалим – Божидар Саръбоюков, Пламена Миткова и Лъчезар Вълчев пред Sportal.bg

Българският успех на юношите и девойките на европейското първенство в Йерусалим, Израел от 7 до 10 август все още отеква в спортните срещи.

Младите ни атлети завоюваха четири медала от състезанието – два сребърни на Божидар Саръбоюков в хоризонталните скокове (скок дължина и троен скок), сребро на скок дължина на Пламена Миткова и бронз на Лъчезар Вълчев на троен скок. В статистиката на тези първенства България не е печелила такъв брой медали от 28 години насам.

Още двама атлети влезнаха в призовите осмици – Христо Илиев е четвърти на 100 м с два лични рекорда в сериите и полуфиналите, а Тодор Петров си постави личен рекорд в квалификаците на гюле и зае осмо място на финала.

Ето какво споделиха медалистите ни при пристигане на летище София преди четири дни:

Божидар Саръбоюков: Сега целта ми е Световното първенство за мъже и жени

„Чувствам се много горд от себе си. Радвам се, макар и вчерашният медал да не е този, който очаквах. Аз съм доволен, защото се представих подобаващо. 1 сантиметър на тези големи резултати наистина е много, бях готов да го преодолея, но явно не ми беше деня. Винаги има какво още да се гони и трябва, защото по този начин за бъдеще трябва да се показват резултати. Все пак 1 сантиметър е много гадно, ще се боря да си отмъстя в добрия смисъл. Аз самия не очаквах да се доближа до този резултат, тренирахме здраво, по слабите резултати бяха повече на психическа основа, не физическа. Сега целта ми е да се представя подобаващо на Световното след 1 седмица и след това вече ще гоним олимпийския норматив“, каза Божидар Саръбоюков.

Пламена Митковa: Ако не беше контузията, щях да спечеля златото дори без късмет

„От сребърния медал не съм доволна. За мен е важен резултатът. Трябваше малко късмет, но този път липсваше. Следващата година ще тренирам повече и се надявам късметът да се върне двойно, а аз да покажа хубав резултат, стигащ за Олимпиада. Самото състезание се получи. Най-силното ми е за годината. Борих се, защото до последно не се знаеше дали ще вляза във финалната осмица. При третия и последен опит се преборих, показах характер. Лично постижение над 6.66 метра е моята цел. Сега сезонът приключи за мен, това ми беше последното състезание. Всичко остава за догодина. Готова съм за конкуренцията при жените, ще се справя. Преди да се контузия, бях в много добра форма. Ако не се беше случило нелепото недоразумение с глезена, дори без късмет можеше да се получи по-добър резултат“.

Лъчезар Вълчев: С Божидар си помагаме

 „Ние с Божидар се бутаме след всеки скок да правим по-добри постижения и мисля, че си помагаме много. Бях доста спокоен, не ми е повлияло нищо. Виждате към края на състезанието как лежа на земята, това е от разочарование. Случва се, това е спортът. Догодина има световно, там ще гоним по-сериозни постижения.“

Повече от медалистити ни във видеата на Sportal.bg

Снимки: Sportal.bg

Share Button