Йерусалим 2023: Трима българи участват на финалите на европейското първенство в последния ден на шампионата 10 август

10 август е последният ден на европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Йерусалим, а трима българи ще участват в битки за медалите.

Без спор това са тримата най-силни представители в български отбор – Пламена Миткова, Божидар Саръбоюков и Лъчезар Вълчев.

Макар и в юношеска възраст тримата заеха първо, трето и пето място в анкетата за „Атлет на България“ за 2022-а благодарение на фантастичните си класирания и резултати през миналата година, а през 2023-а вече се намесват сред най-добрите при мъжете и жените.

Атлет номер едно на България Пламена Миткова спе чели световната титла за девойки на скок дължина през 2022-а, Лъчезар Вълчев стана европейски шампион на троен скок за юноши под 18 години, а Божидар Саръбоюков вицешампион на света на скок височина за юноши.

203 сантиметровият Божидар вече „взе страха“ на конкуренцията в скока на дължина в Йерусалим на 8 август с пет опита над 8 метра, национален рекорд на скок дължина за юноши от 8.22 и веднага получи квота за световното първенство за мъже и жени в Будапеща, Унгария.

Заедно с Лъчезар, който оглави квалификацията на троен скок в Йерусалим на 9 август, ще се бори за отличията в този хоризонтален скок.

Миткова пък ще се опита да допълни колекцията си с медал от еврошампионат.

Ето и стартовите часове на нашите атлети на 10 август:

9:15 – скок дължина – девойки – Пламена Миткова

19:35 – троен скок – юноши – Лъчезар Вълчев, Божидар Саръбоюков

Share Button