Будапеща 2023: Лекоатлетите на Украйна ще проведат лагер в Словакия преди Световното

Украинският отбор по лека атлетика ще се събере тази седмица, за да проведе последната част от подготовката си за предстоящото Световно първенство с тренировъчен лагер в Словакия.

Световната атлетика съобщи, че 40 състезатели и официални лица ще бъдат в Банска Бистрица преди шампионата на планетата в Будапеща между 19 и 27 август. Лагерът се финансира от украинския фонд на Световната атлетика и от солидарния фонд на Международния олимпийски комитет (МОК).

Ние разбираме колко важни и вдъхновяващи са спортистите на Украйна за тяхната страна в този ужасен момент и искаме да им дадем възможност да се състезават, въпреки големите трудности, които те претърпяха от тази ужасяваща война„, каза в изявление президентът на Световната атлетика Себастиан Коу.

Те загубиха толкова много и най-малкото, което можем да направим, е да им помогнем да запазят мечтите си за леката атлетика живи. Изпълнен съм с възхищение от тяхната сила и издръжливост и очаквам с нетърпение да посрещна украинския отбор в Националния център по лека атлетика в Будапеща„, добави той.

Световната атлетика наказа всички руски и беларуски спортисти след началото на руската инвазия в Украйна. Коу каза по-рано тази седмица, че позицията им не се е променила, въпреки че МОК препоръча да се завърнат в състезанията с неутрален статут.

Украинските атлети също имаха финансиран лагер преди миналогодишното Световно първенство в Юджийн (САЩ), където спечелиха сребърен и бронзов медал в скока на височина чрез Ярослава Магучих и Андрий Проценко.

Световната атлетика оказа финансова подкрепа на Украйна с 220 хиляди долара през 2022-а и предостави допълнителни 190 хиляди долара тази година.

sportal.bg

Share Button