Владимир Илиев спечели на 24 км в първото издание на „Троян рън – По стъпките на Левски“

Спортист №1 на България за 2019 г. нямаше конкуренция в най-дългата дистанция.

Световният вицешампион по биатлон Владимир Илиев спечели старта на 24 км в първото издание на състезанието по планинско бягане „Троян рън – По стъпките на Левски“. Спортист №1 на България за 2019 г. нямаше конкуренция в Балкана на родния си град и завърши дистанцията за 01:47:19 часа.

Втори, на 17 минути след него, завърши Пламен Данаилов. По решение на организаторите третата позиция поделиха Стоян Русев и Петър Захариев. Първият завърши състезанието трети, но беше забравил състезателния си номер в колата. Последва спортсменска проява на Захариев, който потвърди, че Русев е преминал през цялото трасе и двамата получиха бронзови медали.

Теодора Петкова победи на 24 км при жените с време 02:27:53 часа. Заедно с нея на призовата стълбичка се качиха Соня Спасова и Донка Денчева.

На 10 км при мъжете шампион стана Емануил Маринов, втори е Мирослав Груев, а трети Дениз Чакалов.

При дамите Маринела Цекова победи убедително на 10 км. Втора е Сияна Мъглова, а трета Деница Желязкова.

Призовата тройка на 15 км при мъжете включваше Георги Матев, Николай Кичуков и Светослав Блажев.

Шампионка при жените на 15 км стана Тереза Спасова, следвана от Цветомила Тодорова и Мария Иванова.

В трите дистанции имаше и класиране за състезатели над 45 години.
На 24 км мъже над 45 г. – Милен Димитров, Любомир Петров, Иван Иванов; на 24 км жени над 45 г. – Боряна Ботева, Красимира Дончева, Диляна Маркова; на 15 км мъже над 45 г. – Николай Кичуков, Мартин Минков, Павлин Димитров; на 15 км жени над 45 г. – Деяна Димитрова, Елеонора Николова, Евелина Дамянова; на 10 км мъже над 45 г. – Емилиян Бориков, Цанко Цанков, Иван Цанов; на 10 км жени над 45 г. – Весела Димитрова, Боряна Сугарева, Радостина Цветкова.

Петко Петков – Цампа на 71 години беше най-възрастният участник в проявата. Троянчанинът завърши успешно 10 км.

Бягането се организира от Сдружение „Троян в бъдещето“, клуб по ориентиране „Хемус“, Mail Boxes Etc и Карт Гео. Проявата е и с подкрепата на община Троян, като заместник-кметът Ангел Ангелов се включи и в награждаването.

Предвижда се надпреварата в Троянския балкан да стане традиционна и да се провежда около рождената дата на Васил Левски 18 юли. Планинското бягане е продължение на традиционния крос „По стъпките на Левски“, провеждан на 18 февруари през зимата. Беговите маршрути са изключително панорамни и минават по трасета, преминавани от Апостола.

Share Button