RUN BULGARIA 2023: Организаторите на „Вършец рън“ дадоха подробности за първото планинско бягане в града

Първото издание на „Вършец рън“ ще се проведе на 30 юли 2023-а (неделя) и ще бъде част от веригата RUN BULGARIA.

Организаторите на състезанието дадоха пресконференция на 28 юли (петък) във Вършец в присъствието на президента на Европейската атлетика Добромир Карамаринов и кмета на община Вършец Иван Лазаров.

По време на пресконференцията Карамаринов връчи плакет за заслуги за развитие на леката атлетика на Иван Лазаров от името на Европейската атлетика.

След това двамата дадоха стартови пакети и екипировка на начинаещите атлети от град Вършец, които вече участват на състезания от календара на Българска федерация лека атлетика.

Ето и какво споделиха участниците в пресконференцията:

Иван Лазаров (Кмет на община Вършец):

„Искам да благодаря на президента на Европейската атлетика Добромир Карамаринов, че лично уважи нашата проява, а на екипът на Българска федерация лека атлетика и „Рън България“, че съвместно с община Вършец ще организират първото планининско бягане в града. Чрез него искаме да покажем красотите на Вършец и условията за спорт в нашия град. Развитието на спорта е един от нашите приоритети заедно с туризма и подобряването на инфраструктурата. Община Вършец съдейства и ще съдейства напълно при организацията на събитието и се надяваме всички участници да останат доволни от състезанието и красивия ни град.“

Добромир Карамаринов (президент на Европейската атлетика):. „Спомням си първата година, когато се реализира идеята за „Рън България“. Това бе в началото на 2018-а, когато с предишния президент на Европейската атлетика Свен Арне Хансен посетихме едно от състезанията на „Рън България“. Радвам се, че през следващите години идеята се разви в страната ни и „Рън България“ вече е една от най-популярните вериги за бягане. Успоредно с това идеята за състезания по бягания с участието на професионалисти и любители узря и в Европейската атлетика и вече официално имаме Първото европейско първенство по бягания, което ще бъде в Брюксел през 2025-а г. с дистанции 5 км, 21 км и маратон.

Благодаря на община Вършец, че прие идеята и концепцията на „Рън България“ и в неделя (30 юли) ще имаме едно подобно състезание тук. Специални благодарности на г-н Иван Лазаров за подкрепата, на местните организатори и на екипие на БФЛА и „Рън България“, които работят сърцато по организацията.“

Иван Велков (Технически директор на състезанието и треньор по лека атлетика във Вършец):

„След последните технически корекции на трасето окончателните разстояния на „Вършец рън“ са 10.86 км (две обиколки), 5.6 км (една обиколка) и 1.2 км (масов старт за любители). Една от атракциите на трасето ще бъдат няколко обратни завоя на Иванчова поляна – известно място за разходки над града. Постарали сме се трасето да бъде максимално удобно и маркирано за всички участници.

През последните две години във Вършец възобновихме и тренировките по атлетика, а част от атлетите ни вече участват на национални шампионати. Амбициите ни са за основане на атлетически клуб и привличане на все повече млади хора към атлетиката.“

Антон Бонов (Българска федерация лека атлетика и RUN BULGARIA):

„Благодаря на община Вършец за сътрудничеството и затова, че работим в екип. В неделя освен много любители очакваме и част от националните ни състезатели в бяганията на дълги разстояния да застанат на старт. Наградният фонд от 3000 лв е предпоставка за силно състезание между най-добрите бегачи, а за останалите ще бъдат положителните емоции от живописното трасе и празничната обстанивка.

Трасето минава през едни от най-известните места във Вършец и околностите – най-красивата павирана улица в България – „Алеята с чинарите“, Старите минерални бани и Царското казино, Палеопарк Вършец, Амфитеатъра, Иванчова поляна, райския кът и покрай една от най-модерните спортни зали в България и парк „Свети Мина“.

Прилегия за събитието е, че президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов ще даде стартът на състезанието, а кметът на община Вършец Иван Лазаров ще бяга на дистанция 1.2 км.

Очакваме над 100 бегачи от всички възрасти да се включат в различните дистанции, а за всички участници са предвидени награди.“

Регистрацията за състезанието все още е отворена на www.runbulgaria.org

Вършец рън 2023 ще се проведе благодарение на община Вършец, Спорт Депо и Найк, Биофар и Стинг фарма, Нестле за Живей Активно и минерална вода „Банкя“ със съдействието на Българска федерация лека атлетика и RUN BULGARIA.

Share Button